Εξήντα εκπρόσωποι θεσμικών επενδυτών συναντώνται στην κλειστή σύνοδο κορυφής RED MEETING POINT, για να συζητήσουν το μέλλον της ελληνικής αγοράς επαγγελματικών ακινήτων και τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος στην ταχεία αποκλιμάκωση του Ιδιωτικού Χρέους που επιβάλλει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο 14ο RED BUSINESS FORUM αφορούν κατά προτεραιότητα τη σύναψη συμφωνιών, την τιμολόγηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, το νέο τρόπο διαβίωσης στον οποίο οφείλουν να προσαρμοστούν τα κτίρια, καθώς και το ζήτημα της διακυβέρνησης των εταιρειών με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια (ESG).

Οδηγός των εξελίξεων τα δύο βασικά ζητήματα που μεταμορφώνουν την αγορά ακίνητης περιουσίας και είναι οι δημογραφικές εξελίξεις και η Τεχνολογία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί πάνω σε μια βιομηχανία που παραδοσιακά συνέβαλλε με ποσοστό πάνω από 20% στο ελληνικό ΑΕΠ.

Τεχνολογία ακινήτων (Proptech)

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η ανάπτυξη είναι το κλειδί της μελλοντικής επιτυχίας της Ελλάδας και του ρόλου της στη διεθνή σκηνή. Μια ανάπτυξη μέσα στην Ευρώπη, της οποίας η ικανότητα να προσελκύει επενδύσεις συνεχίζεται, παρά τις εθνικιστικές εξάρσεις που ταλανίζουν πολλά από τα κράτη-μέλη, και απεικονίζεται στην αύξηση κατά 10% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και άνω των 7.000 νέων έργων το τελευταίο έτος.

H σημασία της Τεχνολογίας και δη της ψηφιακής, αποτυπώνεται στην πεποίθηση του 34% των διεθνών επενδυτών ότι «το οικονομικό μέλλον της ΕΕ θα διαμορφωθεί από το πώς θα κινηθεί το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού σε σχέση με μόλις το 26% που βλέπουν ως κύριο παράγοντα την Οικονομία».

Η ψηφιακή τεχνολογία παραμένει ο μεγαλύτερος τομέας ανά αριθμό έργων, καθώς και ο κορυφαίος δημιουργός θέσεων εργασίας. Οι ψηφιακές και επιχειρηματικές υπηρεσίες αντιστοιχούσαν το τελευταίο τρίμηνο του 2018 στο 31% του συνόλου των ΑΞΕ, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο μέσος όρος των θέσεων εργασίας που δημιουργεί ο κλάδος φθάνει τις 65.000 ετησίως.

Κόκκινα δάνεια

Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με δύο βασικές εισηγήσεις:

·      για την πορεία και τις τάσεις της ελληνικής Οικονομίας από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Δρ. Γεώργιο Ζανιά και τις

·      στρατηγικές αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων από τον Ajay Rawal, Επικεφαλής Τραπεζικών – Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και Αναδιαρθρώσεων για Ευρώπη και Ασία της Ernst & Young.

H ανάγκης δραστικής απομείωσης των κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με την άνοδο της οικονομίας του διαμοιρασμού, έθεσαν τα θεμέλια του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγοράς ακινήτων, με εργαλεία που υποστηρίζουν τους μεσίτες να κλείσουν συμφωνίες, τους ιδιοκτήτες να διαχειριστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τους επενδυτές να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αυξάνουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Και ακόμη η τεχνολογία κατασκευής κτιρίων γίνεται πιο αποτελεσματική με τη χρήση εργαλείων σχεδιασμού, προγραμματισμού και εκτέλεσης έργων, καθώς επαναπροσδιορίζονται οι προτεραιότητες και οι ανάγκες για τους χώρους εργασίας και διαβίωσης.

Τα επιχειρηματικά κεφάλαια όχι μόνο ανακάλυψαν τον χώρο των ακινήτων, αλλά επενδύουν ποσά που ξεπέρασαν τον Οκτώβριο τα $650 εκατ. και πενταπλασιάστηκαν το Νοέμβριο, φθάνοντας το αστρονομικό ποσό των $3,3 δισ.

Κατοικία

Εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος και η υπεύθυνη θεμάτων Τεχνολογίας Ακινήτων του ΔΣ του RICS κυρία Tina Paillet θα παρουσιάσουν μελέτες και αναλύσεις για τη μεταμόρφωση της κατοικίας σε επενδυτικό προϊόν, μια τάση που προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα μας καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν τοποθετηθεί από ξένους και εγχώριους επενδυτές ποσά που ξεπερνούν τα €150 εκατ.