Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια μετά την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «ιστορική επίσκεψη».
«Για πρώτη φορά από τότε που ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία» αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC και σημειώνει μεταξύ άλλων την σέλφι με την οποία υποδέχτηκε ο Ζάεφ τον Τσίπρα και στο tweet του Ζόραν Ζάεφ που μιλάει για μια «πραγματική ιστορική ημέρα».
Στη σέλφι αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα Guardian και χαρακτηρίζει «ιστορική» επίσκεψη «καλής θέλησης» την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.
To AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) μιλά επίσης για «ιστορική επίσκεψη» και κάνει αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επικαλούμενο μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του Ζάεφ για τα «τεράστια οικονομικά οφέλη» που θα προκύψουν για τη χώρα του «σε όλους τους τομείς της οικονομίας» από τη συμφωνία.
Η γαλλική εφημερίδα Le Point έχει κι αυτή τίτλο «ιστορική επίσκεψη», ενώ το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA, με τον ίδιο τίτλο, επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες των δύο χωρών θα ωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή, η οποία έβαλε τέλος σε μια πολιτική διαμάχη διάρκειας μεγαλύτερης από τρεις δεκαετίες.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) με τίτλο «Ο Τσίπρας της Ελλάδας σε ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία». Σημειώνει μεταξύ άλλων τα παραλειπόμενα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού όπως το ότι ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφίες του γιου του και διάφορα αναμνηστικά.
Η εφημερίδα Washington Post έχει τίτλο: «Η ιστορική σέλφι των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας» και αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, στο οποίο υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στη γειτονική χώρα» και πως στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «συνοδεύεται από 10 υπουργούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων και πρόκειται να υπογράψει συμφωνίες φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας στο εμπόριο και την άμυνα».