Οι ρεβιθοκεφτέδες παρασκευάζονται εύκολα, γρήγορα και είναι πάρα πολύ γευστικοί και θρεπτικοί. Αρέσουν πολύ και στα παιδιά καθώς δεν θυμίζουν όσπρια. Τους συνοδεύετε με σος ταχίνι και γιαούρτι.
Υλικά
½ κιλό ρεβίθια αποφλοιωμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ καρότο τριμμένο
1 ντομάτα στημένη και ψιλοκομμένη
2 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ. σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κουταλιά γλυκού ρίγανη
½ κ. γλ. κύμινο
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σος
100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (2 κουταλιές σούπας γεμάτες)
200 γρ. ταχίνι
4 κ. σ. χυμό λεμονιού
150 γρ. νερό
5 κ. σ. ελαιόλαδο
3 – 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
μαϊντανός ψιλοκομμένο
¼ κ. γλ. κύμινο
½ κ. γλ. πάπρικα
1 κ. γλ. κοφτό αλάτι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επομένη, σουρώνουμε καλά τα ρεβίθια και αφού τα αποφλοιώσουμε τα πολτοποιούμε λίγα – λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε με το χέρι τα υπόλοιπα λαχανικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια, ρίχνουμε, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα να σταθεί και να «δέσει» για 2 – 3 ώρες στο ψυγείο. Έπειτα, βρέχοντας συνέχεια τα χέρια μας, πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια, στο μέγεθος καρυδιού, στρογγυλά ή πλακέ και τα αλευρώνουμε. Τινάζουμε το πολύ αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το παραπανίσιο λάδι. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σος από ταχίνι και γιαούρτι. Βάζουμε το σκόρδο λιωμένο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αραιή κρέμα. Την τοποθετούμε για μία τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο για να «δέσουν» τα υλικά. Για να γίνουν πιο τραγανοί οι κεφτέδες μην βράσετε τα ρεβύθια, αφήστε τα να φουσκώσουν στο νερό.