Τις κινήσεις, τα μέτρα και τις προτάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να καταστεί και πάλι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία ανταγωνιστική, να προσελκύσει επενδύσεις και να γίνει πόλος ανάπτυξης και παράγοντας κοινωνικής προόδου στην χώρα, περιέγραψαν εκπρόσωποι φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας που συμμετείχαν σε εκδήλωση «για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Ανάπτυξη υπάρχει αλλά φαίνεται να έρχεται αργά» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια και τόνισε ότι «απαιτείται άμεση κλιμάκωση της ανάπτυξης για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης και να γίνει πιο θελκτική η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε νέες επενδύσεις και χρήμα που θα προσφέρουν έναν νέο πολλαπλασιαστή».
Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Σαββάκης παρουσίασε 10 συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια της Βόρειας Ελλάδας:
«Mείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 15%, κατάργηση τελών και επιβαρύνσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων – ενίσχυση της ρευστότητά τους, διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος των κόκκινων δανείων, άσκηση έμμεσης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής ειδικά για προϊόντα, κλάδους, περιφέρειες, ή και μεμονωμένες περιοχές της χώρας, έμπρακτη υποστήριξη της παραγωγικής καινοτομίας ειδικά από τις ΜΜΕ, ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μεταποίησης και ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς.
«Πιστεύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις πολλές προοπτικές που διαθέτει η Ελλάδα. Στηρίζουμε την νέα γενιά πολιτικών… Θα στηρίξουμε την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της διαφάνειας στην επιχειρηματικότητα της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, ο αμερικανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ (Gregory W. Pfleger, Jr) και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητες που της παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας».
«Ένας υπουργός επενδύσεων με όλες τις αρμοδιότητες με έδρα την Θεσσαλονίκη θα προκαλούσε έκρηξη ενδιαφέροντος ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας – πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικών πανεπιστημίων Β Ελλάδος, Νίκος Φιλίππου.
Όπως είπε «πρόσφατα ο πρόεδρος Ζ.Κ. Γιούνγκερ με επιστολή του τοποθετήθηκε θετικά για το χωροταξικό της Θεσσαλονίκης, για την πρόσκληση νέων επενδύσεων ειδικά για την Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια» ενώ τόνισε ότι «στους αναπτυξιακούς νόμους πρέπει να καθιερωθεί αυξημένο ποσοστό κατανομής των κονδυλίων για τη Β.Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο κ Νίκος Μπακατσέλος, αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Ελλληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε ως περιοχή στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Αναφέρθηκε στην μεγάλη διαφορά των δεικτών ανταγωνιστικότητας – Βορά – Νότου, Αθήνας -Θεσσαλονίκης, ενώ το μέλος της ΔΕ του Επιμελητηρίου ο κ. Αλεξ. Κωστόπουλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «πως αν δεν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας μας στη χώρα, όλα τα ωραία που κάνουν τα μνημόνια, όλα τα ωραία που βγάζουν οι πολιτικοί δεν φτάνουν. Πρέπει να αφήσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο απελευθερωμένο να κυνηγήσει ευκαιρίες με σύγχρονα εργαλεία χωρίς να τον εγκλωβίζουμε σε πολιτικές».
«Τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης η Θεσσαλονίκη έχει χτυπηθεί πάρα πολύ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα των μεγάλη φυγή των νέων και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Εμείς οι νέοι δεν πρέπει να χάσουμε την αισιοδοξία μας. Έχουμε δει πως άλλες χώρες της κρίσης όπως η Κύπρος,η Ιρλανδία, η Εσθονία τα κατάφεραν έχουν προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως η Google και η Apple (Ιρλανδία) και το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς αρκεί να δείξουμε σταθερότητα και θέληση για τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης, κ. Γιάννης Παπαγεωργίου.
Μιλώντας για την εκδήλωση ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ο κ. Ιωάννης Χουντής. είπε ότι το «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» είναι ένα νεανικό think tank, ερευνητικός οργανισμός με 5 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, με 250 εθελοντές, που έχει συμπληρώσει 4 χρόνια δράσης έχοντας πραγματοποιήσει 35 εκδηλώσεις.