«Σχεδιασμένες για τους πλούσιους είναι οι τράπεζες» υποστηρίζει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο νομπελίστας οικονομολόγος Μοχάμεντ Γιουνούς και, αναφερόμενος στην Ελλάδα της ανεργίας και των κόκκινων δανείων, εκφράζει την απορία γιατί δεν υπάρχει μέθοδος μικροπίστωσης για πολίτες χαμηλών εισοδημάτων.
«Οι τράπεζες ακολουθούν την αρχή “όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο ελκυστικός είσαι για εμάς”» σημειώνει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αποτυχία του υπάρχοντος συστήματος.
Ο 79χρονος «τραπεζίτης των φτωχών» από το Μπανγκλαντές (βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα για το πρώτο στην Ελλάδα Convergences Greece Forum / Συγκλίσεις) χαρακτηρίζει την πίστωση θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και υπογραμμίζει την ανάγκη να ιδρυθούν ξεχωριστές τράπεζες μόνο για την εξυπηρέτηση των «αποκλεισμένων», προκειμένου να αποκτήσουν οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες.
Ηταν το 1983 όταν ο πολυβραβευμένος «πατέρας της μικροπίστωσης» ίδρυσε την Grameen, μια τράπεζα χορήγησης δανείων «μικροσκοπικής» αξίας στους φτωχότερους του Μπανγκλαντές, καταργώντας τις εγγυήσεις και παράλληλα ενισχύοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις βασικές αρχές της οικονομίας. Σήμερα, ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης τράπεζας φέρεται ότι φθάνει τα 3 δισ. δολάρια, ενώ τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 έφυγε με τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια πελάτες (το 97% είναι γυναίκες).
– Τι θα προσέφερε η ιδέα του σχετικά με τη μικροχρηματοδότηση στην Ελλάδα;
– Ποια η μεγαλύτερη έκπληξή του για τη χώρα μας;
– Τι πιστεύει για τη μικροπίστωση;
– Τι λέει για τα κόκκινα δάνεια και ποιες οι προτάσεις του;
– Ποιον «τίτλο» απολαμβάνει περισσότερο;
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακο»
«Το υπάρχον τραπεζικό σύστημα έχει αποτύχει»