Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνηθίζουν να λένε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως η συμμετοχή στις εκλογές εξαρτάται από τον καιρό. Πρέπει να είναι καλός, αλλά όχι πολύ καλός. Να έχει ήλιο, αλλά όχι πολλή ζέστη. Η συννεφιά δεν ενοχλεί – ενοχλεί όμως η βροχή.
Στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί, που είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε πολιτείες-κλειδιά, προσεύχονταν ο θεός της βροχής να τους κάνει το χατίρι την ημέρα της κάλπης. Ούτε όμως αυτό στάθηκε ικανό να σταματήσει τους Δημοκρατικούς από το να κερδίσουν με ξεκάθαρη πλειοψηφία τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι πρόσφατες ιστορίες περί αποχής δεν σταματούν εκτός των συνόρων. Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε πως, για να μπορέσει να διαχειριστεί τις τέσσερις κάλπες του Μαΐου (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές), πρέπει να τις τοποθετήσει σε δύο διαφορετικές αίθουσες, σε διαφορετικά, δηλαδή, εκλογικά τμήματα.
Η τροπολογία δεν πέρασε απαρατήρητη από στελέχη της αντιπολίτευσης που σχολίαζαν πως οι πολίτες θα πρέπει πλέον να περιμένουν σε δύο ουρές για να ψηφίσουν.
– Από πότε η αποχή έγινε όπλο στα χέρια των κομματικών επιτελείων;
– Ποιο το μεγαλύτερο στοίχημα κάθε πολιτικού που σέβεται τον εαυτό του;
– Πόσο θα επηρεάσει η εκλογική λειψυδρία;
– Πόσο έκδηλη είναι η ανησυχία στο πολιτικό φάσμα;
– Τι προβλέπουν τα επιτελεία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση;
– Ποιους ευνοεί η τωρινή συγκυρία;
Διαβάστε αναλυτικά στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακο»
Οι εκλογές στη ζυγαριά της συμμετοχής