Σε χαμηλό, σχεδόν 13 ετών, εκεί που ήταν πριν από την ελληνική κρίση, αλλά και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, ενώ είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω μεταδίδει το Bloomberg.

Το γεγονός αυτό αντανακλά το εξαιρετικό ράλι των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, σε συνθήκες άφθονης ρευστότητας και χωρίς πληθωριστικές πιέσεις. Είναι όμως και απόδειξη της ανθεκτικότητας του εγχειρήματος του ενιαίου νομίσματος, προσθέτει.

Όχι μόνον η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη, αλλά εμφανίζονται ενδείξεις σταδιακής κανονικοποίησης και προσαρμογής της οικονομίας της.

Η όλη διαδικασία υπήρξε απίστευτα οδυνηρή, συνεχίζεται και δεν είναι εγγυημένο ότι μακροπρόθεσμα θα έχει επιτυχία, όμως δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν διαχρονικά.

Το πρόσφατο ράλι πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθεί η «δόση» του ενός δισ. ευρώ, αφού κρίθηκε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους της πρώτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να βοηθήσει την χώρα να δανειστεί με μικρότερο κόστος, βελτιώνοντας περισσότερο το προφίλ του χρέους της, αναφέρει το Bloomberg.

Το ράλι των μετοχών στο ΧΑ μόλις αρχίζει

Η προτίμηση των επενδυτών δεν στρέφεται μόνον προς τα ομόλογα. Οι μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν υψηλές αποδόσεις όσο η οικονομία ανακάμπτει και επωφελείται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εκτιμά επίσης το Bloomberg.

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει εκτοξευθεί κατά 23% φέτος, ξεπερνώντας τον Stoxx 600 και υπερβαίνοντας ακόμη και την Ιταλία. Μέρος των κερδών οφείλεται στην στροφή προς επισφαλείς τίτλους, αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ να φθάνει στο 1,9% φέτος, έναντι 0,1% για την Ιταλία και 1,2% για την ευρωζώνη.

Μέχρι τώρα, ο δείκτης τραπεζών στο ΧΑ έχει αυξηθεί 40% σε ετήσια βάση.

Reuters: Ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα

Οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησαν σήμερα, Δευτέρα, σε χαμηλό των τελευταίων δεκατριών χρόνων, ενώ οι ενθαρρυντικοί δείκτες ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα και οι μηδενικές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έστρεψαν τους επενδυτές σε πιο επισφαλείς επενδύσεις μεταδίδει το Reuters.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα σημειώνουν χαμηλές αποδόσεις με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε πιο επισφαλείς τίτλους για να κερδίσουν κάποιες αποδόσεις. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών παραμένουν κοντά σε μηδενικές τιμές εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Τετάρτη.

Οι επιπτώσεις αυτού του κλίματος έχουν μεγιστοποιηθεί στην ελληνική αγορά ομολόγων καθώς η ανάκαμψή της από την κρίση συνεχίζεται.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματός της, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Επιπλέον, αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι η Ελλάδα σχεδιάζει μία νέα έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες για να αποπληρώσει τα δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

«Μας αρέσει η ελληνική ιστορία, και επιπλέον κερδίζει κανείς απόδοση 350 μονάδων σε σχέση με τη Γερμανία, που είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό», σχολίασε ο Λέιν Στιλει της JP Morgan Asset Management. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία του επενδύει στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνο και διαβλέπει αξία τόσο στα ελληνικά κρατικά ομόλογα όσο και στα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.

«Υπάρχουν ακόμη ζητήματα με την Ελλάδα σε μακροχρόνιο επίπεδο, αλλά η πλειοψηφία του χρέους είναι στον επίσημο τομέα, γεγονός που μας δίνει σιγουριά», δήλωσε ο Στίλει , αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας είναι τα ευρωπαϊκά ταμεία ESM και EFSF.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε κάτω από 3,5% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006. Αρκετά επίσης, ομόλογα της ευρωζώνης επωφελούνται από το περιβάλλον των χαμηλών αποδόσεων.

Η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία, και ιδίως τη γερμανική, ενισχύεται από την πολιτική ανησυχία σχετικά με το Brexit και τις επικείμενες ευρωεκλογές καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς το ασφαλές κρατικό χρέος.

«Τον μήνα Απρίλιο, θα δούμε εισροή κεφαλαίων ύψους 123 δισ. ευρώ από τοκομερίδια και εξαγορές. Η ίδια η ΕΚΤ θα λάβει περί τα 20 δισ., τα οποία θα επενδύσει εκ νέου. Με τις αποδόσεις των γερμανικών να κυμαίνονται σε μηδενικές τιμές, θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για αποδόσεις», σχολίασε ο Κριστόφ Ρίγκερ της Commerzbank.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ