Για το 2020 μετατίθεται ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη του εκτελεστικού προέδρου τους ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφου, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για έναν σύνθετο διαγωνισμό, με αρκετές δυσκολίες, γεγονός που εξηγεί τη χρονική μετάθεση της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον φετινό Οκτώβριο.

Πάντως, πρόοδος σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στο συγκεκριμένο πεδίο σε μια σειρά από εκκρεμότητες: μεταξύ άλλων, έχουν προωθηθεί θέματα όπως οι μελέτες για την αδειοδότηση των σηράγγων της Εγνατίας Οδού, τα ηλεκτρονικά διόδια, οι συμβάσεις για την κατασκευή των σταθμών διοδίων και θέματα προϋπολογισμού. Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE) αναμένεται σύντομα να παραδώσει την έκθεσή της για την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, θέμα για το οποίο υπήρξαν το τελευταίο διάστημα συναντήσεις στελεχών της με εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Υποδομών.

Ταυτόχρονη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Στο μεταξύ, τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ταυτόχρονα και για τα δύο λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) και της Καβάλας (ΟΛΚ) θα έχουν οι πιθανοί επενδυτές, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ξενόφος. Παρότι οι δύο διαγωνισμοί – που αναμένεται να βγουν στο αέρα μετά το Πάσχα – θα προκηρυχθούν ξεχωριστά, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν «πακέτο» ΟΛΑ και ΟΛΚ. Κατά τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόσθετο ενδιαφέρον και υψηλότερο τίμημα.

Ο κ. Ξενόφος γνωστοποίησε ακόμη ότι ως το τέλος του 2019, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να διενεργήσει διαγωνισμό για τη δημιουργία – στο εξαντλημένο θαλάσσιο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας – υπόγειας αποθήκης αερίου, της μοναδικής που θα διαθέτει η Ελλάδα, η οποία κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Η συγκεκριμένη αποθήκη, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων αερίου ακόμη και για οκτώ – εννέα μήνες, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την τροφοδοσία περιοχών της Βαλκανικής, εφόσον συνδεθεί με το υφιστάμενο και σχεδιαζόμενο σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Εντός δύο μηνών ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα Αρετσούς

Στο επόμενο δίμηνο, τέλος, αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Μαρίνας Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, η κατάρτιση του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου έχει ήδη ολοκληρωθεί από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει διαβούλευση με τον δήμο Καλαμαριάς και τους τοπικούς φορείς.

Παράλληλα, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η νέα στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που περιλαμβάνει τη χωροταξική μελέτη, χρήσεις γης και όρους δόμησης, ώστε στη συνέχεια -και μετά την έγκρισή της- να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη μεγέθυνση της μαρίνας και τις χρήσεις. Μεταξύ άλλων, με βάση το νέο σχέδιο, αυξάνονται οι θέσεις ελλιμενισμού για τα σκάφη, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσδεσης και μεγαλυτέρων σκαφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ