Νηστεία και γεύση συνδυάζει αυτή η αγιορείτικη συνταγή για μουσακά με μελιτζάνες, μανιτάρια, ντομάτες, γαλέτα και κρέμα από νιφάδες πατάτας για πουρέ.
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1, 5 πακέτο μανιτάρια ή δυο μεγάλες κονσέρβες
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα σάλτσα ντομάτα
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1,2 ξυλαράκια κανέλλας
λάδι για το τηγάνισμα
1,5 φλ. τσ. γαλέτα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα
5 φλ. τσ. νερό
3/4 φλ. τσ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
1/2 φλ. τσ. λάδι
3/4 φλ. τσ. αλεύρι
αλάτι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για να φύγει η πικρίλα τους. Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά. Τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε να στραγγίσουν. Καβουρδίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλλας. Τα αφήνουμε κι αυτά να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και ύστερα τα μανιτάρια στο ταψί. Ετοιμάζουμε και την κρέμα: Bράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες της πατάτας σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μείγμα να μείνει. Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ξανθό χρώμα για 5 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα της πατάτας ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτα όπως στον κανονικό μουσακά.