Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναλαμβάνει ο αγροδιατροφικός τομέας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ημερίδας για το θέμα που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη.
Ειδικότερα, οι προοπτικές που ανοίγονται για τους Ελληνες παραγωγούς και το εθνικό εισόδημα συζητήθηκαν εκτενώς στην ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Αγροδιατροφή -προκλήσεις και προοπτικές», που διοργάνωσαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τράπεζα Πειραιώς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης-ΕΒΕΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος-ΣΒΕ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ.
«Σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και μετάβασης από την παραδοσιακή στην ευφυή γεωργία και κτηνοτροφία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια προόδου και εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης, ενισχύοντας τον εθνικό πλούτο και το εισόδημα των παραγωγών» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Περικλής Μήτκας.
«Η παγκόσμια ζήτηση για αγροδιατροφικά προϊόντα παρακολουθεί τις δημογραφικές εξελίξεις, ενώ η παραγωγή ήδη ενσωματώνει τεχνολογίες που προάγουν σε διάφορα επίπεδα την αειφορία και προσαρμόζεται με δημιουργικό τρόπο προς τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες και προτιμήσεις των καταναλωτών» επισήμανε από την πλευρά του ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Μανώλης Βλαχογιάννης.
«Η μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε συνδυασμό με την εισαγωγή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, είναι οι δυο βασικές προκλήσεις που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής τα επόμενα χρόνια» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη έναν ισχυρό και εξωστρεφή αγροδιατροφικό κλάδο. Την τελευταία δεκαετία η οικονομία μας δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, οι Έλληνες επιχειρηματίες ωστόσο στράφηκαν στις διεθνείς αγορές και κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά 44,3%. Στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, η αγροδιατροφή θα αποτελέσει και πάλι τον πρωταγωνιστή των εξαγωγών και της ανάπτυξης» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο.
Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη «τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το «περιβάλλον» του αγροδιατροφικού τομέα και που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το επόμενο βήμα του προς τα μπροστά. Κατ’ αρχήν η συνεργασία, δεδομένου ότι η μεταποίηση έχει τις πληροφορίες της αγοράς και μπορεί να καθοδηγήσει τους παραγωγούς. Η καινοτομία, που στηρίζεται στη γνώση της αγοράς και ακολουθεί τις απαιτήσεις των καταναλωτών και των αγορών. Και η εκπαίδευση, καθώς η ταχύτατη μεταβολή της τεχνολογίας και η χρήση των καινοτομιών προϋποθέτει, την προσαρμογή και την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού».
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς ως κεντρικός πυλώνας της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα, έχοντας διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία 3 δισ. ευρώ σε νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις το 2018.
«Είναι απόλυτα προετοιμασμένη – μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της, όπως αυτός έχει επικοινωνηθεί στο πλάνο Agenda 2020- να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν το ρόλο, στοχεύοντας τα 4 δισ. ευρώ σε νέες χορηγήσεις κατά το τρέχον έτος» τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος.
Στην εξωστρέφεια του αγροαδιατροφικού τομέα, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων υψηλής κεφαλαιακής αξίας μίλησαν ακόμα οι κ.κ. Στ. Κουνδουράς, αναπληρωτής Καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Δ. Σπανός, δ/ντής R&D, Ομίλου Fresca Group UK, Κ. Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Mediterranean Food Specialities και Αν. Μυλωνάς, δ/ντής Εξαγωγών Κρι Κρι ΑΕ.
Στο κομμάτι της συνεργασίας επικεντρώθηκαν οι κ.κ. Μ. Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Στ. Θεοδουλίδη, γεν. δ/ντής Venus Growers, Β. Ευθυμιάδης, αντιπρόεδρος Ομίλου Ραιδεστός –Ευθυμιάδης και Διευθύνων Σύμβουλος Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ, Αν. Κυριακίδης, γεν. δ/ντής ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ και Ι. Χανιωτάκης, Senior Director Αγροτικής Τραπεζικής Τράπεζας Πειραιώς.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με το κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, στο οποίο εστίασαν οι κ.κ. Χρ. Δόρδας, Καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Φ. Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος Neuropublic AE, μέλος ΔΣ Gaia Επιχειρείν ΑΕ, Σωτ. Μπαντάς, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της startup Centaur Analytics Inc, Μ. Γουγουλή, δ/ντρια Διαχείρισης Ποιότητας –Ερευνας και Ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ και Γ. Κατσουράνης, Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη ΑΕ.