Η οδήγηση στην πόλη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι αλλά και οι άπειρες ώρες αναμονής μας στον …Κηφισό, μας βγάζουν εκτός εαυτού. Έτσι, με την κίνηση στους δρόμους να έχει και πάλι τα …πάνω της, είναι πολύ φυσικό, να έχουμε περισσότερα κρούσματα επιθετικής οδήγησης.  Το 55% των οδηγών σε παλαιότερη έρευνα παραδέχθηκε ότι όταν ένας οδηγός τους προκαλέσει στον δρόμο – πχ με μια άσχημη χειρονομία – τότε και οι ίδιοι είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσουν αργότερα σε κάποιον άλλο οδηγό με τον ίδιο περίπου προκλητικό τρόπο!

Ο θυμός των οδηγών με επιθετική συμπεριφορά είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, όπου το μποτιλιάρισμα βγάζει εκτός χρόνου πολλούς οδηγούς και αυξάνει τα κρούσματα επιθετικής οδήγησης.

Όπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι, η επιθετική οδήγηση δεν έχει σχέση  με τη καταγωγή μας ούτε με το μεσογειακό μας ταπεραμέντο. Αυτό είναι μύθος!   Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι να μην προκαλούμε περισσότερο τον νευρικό οδηγό.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Μια συνηθισμένη προκλητική κίνηση ενός εκνευρισμένου πιθανόν οδηγού είναι να μας κόβει το δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε να του ζητήσουμε το λόγο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του αυτοκινήτου, τον αφήνουμε να εισέλθει πχ στην λωρίδα μας και δεν πιέζουμε. Το τελευταίο είναι αφορμή για πολλούς ευέξαπτους οδηγούς να έρχονται σε αντιπαλότητα.

Μια άλλη αιτία που εκνευρίζει τους οδηγούς, είναι όταν τα αυτοκίνητα που τους ακολουθούν βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το δικό τους. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον διαπιστώσουμε ότι ο οδηγός βιάζεται για τους δικούς του λόγους, τον αφήνουμε να μας προσπεράσει και δεν τον προκαλούμε.

Μην έρχεστε σε αντιπαλότητα για μια θέση στάθμευσης πχ σε ένα μεγάλο κατάστημα. Ακόμη και αν είστε αυτός που βρήκε πρώτος τη θέση, προτιμήστε να παρκάρετε κάπου αλλού και αποφύγετε καταστάσεις αντιπαλότητας.

Αποφεύγετε άσεμνες χειρονομίες. Αυτές είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να εκνευρίσει  ένα οδηγό. Ακόμη και το κούνημα του κεφαλιού σε ένδειξη αποδοκιμασίας, είναι δυνατόν να ερεθίσει ένα άλλο οδηγό.