Για μία ακόμη φορά η πραγματικότητα έρχεται να αποκαλύψει την πλασματική εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση τόσο στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων όσο και στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απάντηση του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μόλις 169,5 από τα 613,5 εκατομμύρια ή για να το θέσω πιο απλά το 28% από τα χρήματα που δικαιούται η χώρα για την περίοδο 2014-2020 για το μεταναστευτικό έχουν αξιοποιηθεί. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο εσωτερικής ασφάλειας και το Ταμείο για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση.
Παρά τα μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση αδυνατεί να βελτιώσει τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής τόσο στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και την ηπειρωτική Ελλάδα και οι οποίες δυσφημούν τη χώρα μας και καταδικάζονται από το σύνολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Όπως μάλιστα αναφέρεται , «η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές, σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο, σχετικά με αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική κατάσταση και με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισής της, ενώ παράλληλα παρέχει συνεχή επιχειρησιακή βοήθεια από κοινού με τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ, καθώς και τα απαραίτητα ενωσιακά κονδύλια» από τα οποία όμως σχεδόν μισό δις ευρώ, ή το 72% παραμένει αναξιοποίητο. Όπως σημειώνει ο Επίτροπος στην απάντηση του, «η συνολική ευθύνη για την εκτέλεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων βαρύνει τις ελληνικές αρχές». Προσθέτει μάλιστα πως «η Επιτροπή καλεί τακτικά τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να βελτιωθεί η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων».
Καθώς απομένουν λιγότερο από δυο χρόνια για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να σταματήσει να υπερηφανεύεται για επιτυχίες που δεν υπάρχουν και να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα α λα κάρτ και όπως τον βολεύει, και να αναλάβει έστω και τώρα τις ευθύνες του. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λέει ξεκάθαρα, «η συνολική ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, για την υλοποίηση μιας βιώσιμης στρατηγικής υποδοχής και για την εφαρμογή αποτελεσματικών διατάξεων, εναπόκειται στην ελληνική διοίκηση».