Το έργο «βρείτε… αυθόρμητους μάρτυρες να δέσουν κι άλλο την υπόθεση της Novartis», παίζει η κυβέρνηση θέλοντας να βρει σωσίβιο για ένα σκάνδαλο που βουλιάζει στις μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Το μοναδικό αίτημα για άρση ασυλίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και η εκκρεμότητα με 5 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα, δεν μπορεί να στηρίξει τη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Ούτε βεβαίως να δικαιολογήσει τη σπουδή του Δημήτρη Τζανακόπουλου που προχθές έσπευσε να μιλήσει κι αυτός για μεγάλο σκάνδαλο.
Χωρίς την εύρεση λογαριασμών, κινήσεων χρημάτων, έστω ενδείξεων ότι υπάρχει δωροδοκία, και μόνο με την κατάθεση «αυθόρμητων» μαρτύρων δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.
Την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί το αίτημα για άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου ο οποίος πιθανότατα θα πάει να καταθέσει ανωμοτί για όσα ξέρει για την υπόθεση. Όμως, μόνο με την κατάθεση μάρτυρα που βρέθηκε στο… και πέντε της υπόθεσης και πάλι δεν μπορεί να υπάρξει δίωξη κατά του υπουργού.
Και μάλιστα μάρτυρα ο οποίος έχει κατηγορηθεί από άλλους προστατευόμενους μάρτυρες ότι δωροδοκήθηκε από τη Novartis. Πώς πήγε «αυθόρμητα» στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή πως τον βρήκαν κι έδωσε κατάθεση αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ωστόσο, ήδη διακινούνται φήμες ότι κι άλλος «αυθόρμητος» μάρτυρας θα βρεθεί να καταθέσει, όχι κάτι ουσιώδες αλλά στη λογική «άκουσα κάτι, πιστεύω ότι έτσι έγινε κ.λπ».
Μια φήμη λέει ότι αυτός ο «αυθόρμητος» μάρτυρας είναι απολυμένη υπάλληλος από την εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, η οποία έχει ξαναμιλήσει και δεν κρίθησε σοβαρή η θέση της.
Μια άλλη φήμη λέει ότι είναι κάποιος άλλος πρώην σύμβουλος υπουργού υγείας ή γραμματέας υπουργού που… θυμήθηκε μετά από τόσα χρόνια ότι κάτι είδε, κάτι άκουσε για τη Novartis.
Μάλιστα, για να «δέσει» περισσότερο η υπόθεση και να δημιουργηθεί ο ντόρος που θέλει η κυβέρνηση, αυτοί οι «αυθόρμητοι» μάρτυρες θα δώσουν πρώτα συνέντευξη ή θα «διαρρεύσει» η κατάθεσή τους, στο γνωστό παρακυβερνητικό εκδοτικό κέντρου που τελευταία «ανακαλύπτει» μετά από «αποκλειστικά» ρεπορτάζ, μεγάλα κομμάτια της δικογραφίας. Τα οποία βεβαίως έχουν ξαναγραφτεί, έχουν διαψευστεί και παρά τη σπίλωση ανθρώπων, οι ίδιοι εκδότες συνεχίζουν να τα αναπαράγουν.
H μεγάλη αγωνία
Στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη αγωνία για να μην επιβεβαιωθεί το απίστευτο φιάσκο της υπόθεσης Novartis. Μια υπόθεση που μπορεί να είναι και φιάσκο αλλά και σκευωρία, διότι απλά αυτοί που προσπάθησαν να στήσουν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων το έκαναν με απίστευτο ερασιτεχνισμό.
Όμως, πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές χωρίς να μπει κάποιος φυλακή; Ή έστω χωρίς φωτογραφίες από τον Αρειο Πάγο όπου θα πηγαίνουν για κατάθεση οι… κατηγορούμενοι πολιτικοί αντίπαλοι;
Πώς θα επιβεβαιωθεί ο Πολάκης που έχει στηρίξει όλη του την καριέρα στις αναρτήσεις στο facebook όπου προαναγγέλλει φυλακίσεις για τον Λοβέρδο, τον Στουρνάρα ή τον Αδωνι Γεωργιάδη;
Και πώς θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας, που κι αυτός απρόσεκτα μιλούσε στη βουλή για σκάνδαλο, χωρίς να έχει στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών, να κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς ένα αντίβαρο για τον Πετσίτη και τον Αρτεμίου;
Για το λόγο αυτό αναζητείται ένα σωσίβιο, ένα πολιτικό μάννα εξ ουρανού προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η υπόθεση της Novartis. Όχι μόνο για τους γιατρούς ή άλλα στελέχη της υγείας που πιθανότατα δωροδοκήθηκαν. Αλλά για τους πολιτικούς αντιπάλους του Μεγάρου Μαξίμου που πρέπει πάση θυσία να σπιλωθούν. Κι αν είναι δυνατόν να οδηγηθούν και στη φυλακή.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκαθαρίσουν όλα. Και για την τύχη του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και για το αν θα πάνε στο αρχείο οι υποθέσεις και για τους άλλους πέντε πολιτικούς οι οποίοι είναι σήμερα σε ομηρεία. Η Εισαγγελία Διαφθοράς κάνει την αποτίμηση και περιμένει… νέα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο ερευνάται σχεδόν δύο χρόνια.
Το σήμα
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, το ενδιαφέρον είναι ότι στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, όπως αυτή διατυπώνεται από σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κεντρική θέση η εξής επισήμανση: «Το γεγονός ότι κάποια από τα τμήματα αυτής της δικογραφίας, για συγκεκριμένα πρόσωπα οδηγήθηκαν στο αρχείο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ούτε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ούτε ότι είναι σκευωρία ούτε φυσικά ότι κλείνει η υπόθεση για όλους τους εμπλεκομένους».
Μάλιστα, σχολιάστηκε από κύκλους της αντιπολίτευσης ως ενδεχόμενο σήμα για τα μελλούμενα η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, Σπύρου Λάππα, ο οποίος δεν απέκλεισε για δύο από τα πέντε πρόσωπα για τα οποία συνεχίζεται η έρευνα για την υπόθεση να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, όπως με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Με την κλήση των περισσότερων από 20 υπόπτων για την υπόθεση να γίνεται το επόμενο διάστημα, στην κυβέρνηση ελπίζουν μήπως κάποιος από αυτούς φοβηθεί και δώσει στοιχεία για να δεθεί κι άλλο η υπόθεση και να μην καταλήξει σε Βατερλό, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι συνάδελφοί της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της έρευνας, αναμένεται να είναι πολύ σύντομα σε θέση να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και για τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθοριστικό αυτό βήμα αναμένεται να έχει γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου, ώστε να μην παραμένουν σε καθεστώς ομηρείας τα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Οπως εκτιμάται, θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αρχειοθετήσεων καθώς, με βάση όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτες διαδρομές μαύρου χρήματος που να καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών.