Εύκολα, νόστιμα και ελαφριά μπιφτέκια ψαριού που θα λατρέψουν ακόμη και τα παιδιά που δεν τρώνε ψάρι, και θα απολαύσουν οι μεγαλύτεροι.
Υλικά
600 γραμμάρια ψάρι (τσιπούρα, σφυρίδα, πέρκα κ.ά.) αλεσμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
60 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
50 γρ. σάλτσα σόγιας
100 γρ. ψωμί για τοστ, αλεσμένο
1 αβγό
3 γρ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
λίγο ξύσμα λάιμ
λίγο κόλιανδρο ξερό, φρεσκοτριμμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σιγοψήνουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αναμειγνύουμε το μείγμα των κρεμμυδιών με τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουμε και ζυμώνουμε καλά. Δοκιμάζουμε, ψήνοντας ένα μικρό κομμάτι στο τηγάνι και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα. Πλάθουμε τα μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπιφτέκια μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 10 περίπου λεπτά, ώστε να κρατηθούν ζουμερά. Συνοδεύουμε με ντιπ γιαουρτιού και σαλάτα της αρεσκείας μας. Για να φτιάξουμε το ντιπ ανακατεύουμε 1 πλήρες γιαούρτι με 1 κουταλιά σούπας μαγιονέζα και 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα. Με ένα ψωμάκι και ένα φύλλο μαρούλι ή και μια ροδέλα ντομάτας φτιάχνουμε για το παιδί ψαρομπέργκερ, που τρώγεται και κρύο.