Ο «Ηνίοχος» και ο συνδυασμός δυνάμεων Δύσης και Ανατολής υπό τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια άσκηση μεγάλης αεροπορικής κλίμακας, διάρκειας δώδεκα ημερών ενόχλησαν αρκετά την Άγκυρα, ενώ έρχεται και η «Μέδουσα» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Η «Μέδουσα» από την πρώτη στιγμή που διεξήχθη και καθιερώθηκε να γίνεται δυο φορές τον χρόνο, μια εντός FIR Αθηνών και η επόμενη εντός FIR Καϊρου, προκάλεσε την ενόχληση της Τουρκίας. Για όγδοη φορά η άσκηση ξεκίνησε το Σάββατο στην Αίγυπτο και οι δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος θα πρέπει να λειτουργήσουν υπό «κοινή ομπρέλα», εκείνο που λένε στην στρατιωτική ορολογία τυποποίηση.
Η διαρκής τριβή ανάμεσα στις δυνάμεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου φέρνει τα σωστά αποτελέσματα της ζητούμενης τυποποίησης, η οποία τουλάχιστον για την χώρα μας, είναι βασισμένη εδώ, και πάρα πολλά χρόνια στα Νατοϊκά πρότυπα. Η συγκεκριμένη εμπειρία περνάει τόσο στους στρατιωτικούς της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, όσο και στους Αιγυπτίους οι οποίοι μάλιστα στηριζόμενοι στις συμφωνίες περί αμυντικής συνεργασίας, δεν δίστασαν να ζητήσουν περισσότερη τεχνογνωσία κυρίως στα «ειδικά σενάρια» στα οποία στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της άσκησης, σύμφωνα με το hellasjorunal.com. Αυτά μπορούν να τα προσφέρουν είτε τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων είτε οι Πεζοναύτες για τις αποβατικές ενέργειες.
Πηγές του ελληνικού στρατού υπογραμμίζουν ότι το μήνυμα της «Μέδουσας» είναι σαφές και δηλώνει ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που βρίσκεται κατά μια έννοια επικεφαλής αυτών των δυνάμεων που συμμετέχουν, αναδεικνύεται και πάλι ως η χώρα που διατηρεί με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα ινία της ευρύτερης περιοχής υπό τις ευλογίες όλων πλην της νευρικής γείτονας Τουρκίας.
Τα ηνία της ασφάλειας όταν τα κατέχεις, χτυπάς σε συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου το πρόβλημα, μια περιοχή που μαστίζεται από το παράνομο εμπόριο, ναρκωτικά, όπλα, ανθρώπους, κτλ. Επιπλέον κανείς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του κι όλοι αποδέχονται και παραδέχονται πως αυτές οι κοινές ασκήσεις έχουν έναν βασικό πυρήνα που λέγεται ενεργειακή ασφάλεια, την οποία μόνο τα κράτη που συνεργάζονται στέκονται ικανά να εγγυηθούν.
Εκ μέρους ετης Ελλάδας θα λάβει μέρος γι’ ακόμη μια φορά ως πλοίο Διοίκησης των Ελληνικών μέσων, η φρεγάτα «Έλλη», ένα πλοίο που από το 1981 ακατάπαυστα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πολεμικό Ναυτικό. Μια φρεγάτα «σαν αστακός», η οποία στην Μέδουσα θα σταθεί δίπλα σε μια Fremm του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού. Δίπλα στο αρματαγωγό «Ρόδος», κατασκευής του 1999 θα βρίσκεται το διπλού ρόλου υπερσύγχρονο ελικοπτεροφόρο τύπου «Mistral» που έχει αποβατικές δυνατότητες με μέσα που μεταφέρει στα έγκατά του. Σημαντική διαφορά και πολλαπλασιαστής ισχύος είναι το Ελληνικό υποβρύχιο τύπου 214 AIP «Παπανικολής», σύμφωνα πάντα με το hellasjournal.com. Το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού ναυπηγήθηκε το 1988 στη Μ. Βρετανία αλλά στην χώρα μας έφτασε το 2001. Όλοι γνωρίζουν πως τα πλοία του στόλου μας «γερνάνε», πως είναι άκρως απαραίτητη η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Ουσιαστική αναβάθμιση όχι αυτή που πρόκειται να γίνει, ώστε να κρατήσουν ψηλά την Ελληνική σημαία ακόμη και στο θαλάσσιο σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου με το Αιγαίο. Σ’ ότι αφορά τα πτητικά μέσα, από πλευράς Αεροπορίας Στρατού Chinook και Apache έχουν μετασταθμεύσει στην Αίγυπτο όπως επίσης τα τίμια επί 30 συναπτά έτη F-16 Block 30 που εκεί θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες οι παρατηρητές από τη Σαουδική Αραβία που έχει εκφράσει την θέληση απόκτησης αριθμού των Aεροσκαφών αναχαίτισης της 330 Μοίρας. Επιπλέον από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας θα διατεθούν αεροσκάφη F-16 Block 52 plus της 340 και 343 Μοίρας που θα επιχειρήσουν από την βάση τους και θα επιστρέψουν σε αυτή.
Σημαντικό στοιχείο επίσης θεωρείται το ιπτάμενο ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πετάξει κι αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο. Πεζοναύτες και η ελίτ του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών θα δώσουν το παρόν δείχνοντας προς Κύπρο και Αίγυπτο τον δρόμο που χαράσσεται από τις δυνάμεις της ισχυρής συμμαχίας, πράγμα που κάνουν από το 2015, όταν ξεκίνησε δειλά δειλά η πρώτη Μέδουσα που εξέπεμψε τόσα μηνύματα κι έφερε τόσες ουσιώδης αλλαγές στην περιοχή.