Μια πεντανόστιμη σαλάτα θαλασσινών, που απαιτεί το χρόνο της για να την ετοιμάσεις, αλλά σε αποζημιώνει με τη γεύση της, που μπορεί να φαγωθεί και σαν κύριο πιάτο.
Υλικά
200 γραμμάρια καλαμάρια ολόκληρα
200 γρ. γαρίδες ολόκληρες
200 γρ. χταπόδι
200 γρ. μύδια μισό κέλυφος
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
χυμό από 1 λεμόνι
½ μάτσο μαϊντανό
10 τοματίνια
1 πρέζα ρίγανη
1 σφηνάκι ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ψήνουμε το καλαμάρι στο φούρνο στους 220 βαθμούς C για 25 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με το χταπόδι στους ίδιους βαθμούς για 45 λεπτά. Ξεφλουδίζουμε την γαρίδα ωμή και καθαρίζουμε από την ράχη της, το έντερο. Αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά. Σοτάρουμε την γαρίδα σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο , αφού την έχουμε αλατοπιπερώσει. Παράλληλα, βράζουμε τα μύδια σε νερό για 4 λεπτά. Κόβουμε το χταπόδι και το καλαμάρι που έχουμε ήδη ψήσει σε κύβους των 2 εκατοστών. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τα τοματίνια ολόκληρα και σβήνουμε με το λεμόνι και το ξύδι. Στο τέλος προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται μαζί με τον μαϊντανό και την ρίγανη. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε την σαλάτα κρύα ή ζεστή.