Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η υποψήφια ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Μένη Μαλλιώρη. Σε συνέντευξή της στο in.gr η κ. Μαλλιώρη αναφέρεται στο σκάνδαλο της Novartis τονίζοντας:
«Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο για την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων, στο οποίο εμπλέκονται και Υπουργοί της, εμμένοντας στη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων».
Μιλώντας για τη μεγαλύτερη ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Το ότι πήγε τόσο πίσω την οικονομία το 2015, ώστε να οδηγηθούμε στην υπογραφή και τρίτου μνημονίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και είναι η καταρράκωση της μεσαίας τάξης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η απάντηση της κ. Μαλλιώρη, η οποία είναι και ψυχίατρος, για τις ακραίες καταστάσεις που βλέπουμε τελευταία: «Ως πολίτης θα σας απαντήσω ότι από τη μεταπολίτευση και μετά είναι πρωτοφανείς αυτές οι εκδηλώσεις απογοήτευσης, ματαίωσης και θυμού που, αν και εκφράζονται ατομικά, αντανακλούν ένα συλλογικό συναίσθημα απόγνωσης. Οι ευημερούσες κοινωνίες είναι τροχοπέδη στα ακραία αρνητικά συναισθήματα των ατόμων που, δυστυχώς, μεταδίδονται σαν τις επιδημίες».
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη:
Οι ευρωεκλογές γίνονται σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης στο οποίο χάνεται το πραγματικό διακύβευμα. Σας τρομάζει το γεγονός ότι δεν «επικοινωνείται» το στοίχημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα την επόμενη πενταετία και οι ευρωεκλογές έχουν πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος;
Το κλίμα πόλωσης δεν βοήθησε ποτέ τις εκλογικές αναμετρήσεις, είτε αφορούσαν την ανάδειξη κυβερνήσεων είτε την ανάδειξη διακρατικών ηγεσιών. Βέβαια, η πόλωση έχει εξήγηση και προηγούμενο. Ειδικά στην περίπτωση των προσεχών ευρωεκλογών, το ότι προβάλλονται στο εσωτερικό της χώρας ως «δημοψήφισμα», αποτελεί παγίδα και δεν πρέπει να πέσουμε μέσα
Η Ευρώπη θέτει τους ιδεολογικούς πυλώνες για την ίδια και για τα κράτη μέλη. Η ψήφος των ευρωπαίων πολιτών θα προσδιορίσει το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, με το οποίο το ΚΙΝΑΛ συμπορεύεται, προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Είναι προφανές και συνετό να ενημερωθούμε για το τι προτείνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κόμματα και στη συνέχεια να πάρουμε υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις που βασίζονται στη γνώση. Η προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε εσωτερικό δημοψήφισμα, δημιουργεί πόλωση και διχασμό ενώ παράλληλα κρύβει και την ταύτισή της με τις ακραίες συντηρητικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής δεξιάς.
Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής;
Έχοντας την εμπειρία του Ευρωκοινοβουλίου, από τη θητεία μου το 1999-2004, γνωρίζω τη σημασία των επερχόμενων εκλογών για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον της Ελλάδας. Η Ευρώπη είναι σε κρίση.
Οι λαοί της βιώνουν ανασφάλεια, κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια και περιθωριοποίηση. Η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, δημιουργούν προκλήσεις που απειλούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Με την ψήφο μας στο Κίνημα Αλλαγής δίνουμε τη δύναμη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να φράξουν το δρόμο στους ακροδεξιούς και στους λαϊκιστές, να εξασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών, να επαναφέρουν την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουν την αλληλεγγύη.
Πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις; Η τοξικότητα του πολιτικού κλίματος πού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα;
Ενόψει των ευρωεκλογών μπορεί να χαθεί μια ευκαιρία, η μοναδική για τα επόμενα 5 χρόνια, να οικοδομηθεί μια Ευρώπη που θα προτάξει την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και την κατάργηση των διακρίσεων, ώστε να οικοδομηθεί ένα στέρεο ανάχωμα στην άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Μια Ευρώπη που θα προτάξει τη βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, ώστε να ελπίζουμε στη σταδιακή αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, που ειδικά στη χώρα μας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα τα χρόνια της κρίσης.
Σε εθνικό επίπεδο, ενόψει των εθνικών εκλογών, η τοξικότητα είναι ταυτόχρονα αποτέλεσμα αλλά και αίτιο ακραίας πόλωσης, που θα ενισχύσει αναπόφευκτα τις ακραίες φωνές. Τα άκρα εν μέσω τοξικότητας μπορεί και να προσελκύσουν ψήφους, παρά το ότι, τα άκρα εξ ορισμού δεν απευθύνονται στους πολλούς και δεν μπορούν τελικά και να ωφελήσουν τους πολλούς.
Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά εν μέσω σκανδάλων και σκανδαλολογίας, με αιχμή τη Novartis. Τελικά υπάρχει σκάνδαλο και κατά πόσο η κυβέρνηση το εργαλειοποιεί για μικροκομματικά οφέλη;
Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο για την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων, στο οποίο εμπλέκονται και Υπουργοί της, εμμένοντας στη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Συνεχίζει να προαναγγέλλει, για να μην πω παραγγέλνει, δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα κατά δόσεις. Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει στη δημοσιότητα το σύνολο της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis κι έτσι γνωρίζουμε μόνο όσα αφήνονται να διαρρεύσουν από τους κυβερνητικούς κύκλους σε χρονικές στιγμές που τους βολεύει να αλλάξει η δημόσια ατζέντα.
Η αδιαφάνεια, όμως, είναι αντίθετη της διαφάνειας που τόσο σθεναρά ευαγγελίστηκε η κυβέρνηση. Η ημιδιαφάνεια σε μικρο-δόσεις είναι υστερόβουλη και ύπουλη, δεν είναι δημοκρατία. Είναι πρακτική εκβιασμού που θολώνει τα γεγονότα και διαστρεβλώνει την αλήθεια. Επομένως, θεωρώ ότι η υπόθεση Novartis προφανώς εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση, η οποία, όμως, έτσι θέτει σε κίνδυνο βασικές αρχές και αξίες προκειμένου να καρπωθεί βραχύβια μικροκομματικά οφέλη.
Είδαμε μια ομόθυμη στήριξη στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο στόχαστρο το ΚΙΝΑΛ αφού δεν κατάφερε να το αλώσει;
Η επιχείρηση διαπόμπευσης και πολιτικής εξόντωσης του Ανδρέα Λοβέρδου οδήγησε το ΚΙΝΑΛ στην αυτονόητη και καθολική στήριξη στο πρόσωπό του και στην πολιτική που εφάρμοσε στον τομέα της Υγείας. Ο ίδιος αποφάσισε να είναι ο πρώτος που θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του και αυτό από μόνο του δηλώνει πολλά!!
Σχετικά με το στόχαστρο και με τα περί αλώσεως, εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις επανειλημμένες λεηλατικές του απόπειρες όχι απλά ένωσε τις δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ αλλά τις ενίσχυσε και τις ισχυροποίησε. Οι διασπαστικές πρακτικές, ήταν ούτως ή άλλως εργαλεία του ΣΥΡΙΖΑ που τα χρησιμοποίησε κατά καιρούς και μέσω της επικοινωνιακής του στρατηγικής.
Προοδευτική Συμμαχία ή σημαία ευκαιρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η έννοια «προοδευτική συμμαχία» χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια ευκολία και ελαφρότητα που χρησιμοποιήθηκε πριν 4 χρόνια και το σύνθημα «ενάντια στα κόμματα των μνημονίων», ενώ τελικά κυβέρνησε με τη λαϊκή δεξιά των ΑΝΕΛ, υποχρεώνοντάς μας και σε τρίτο μνημόνιο.
Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Ο στόχος για όλες τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ταυτόσημος. Ένα ισχυρό αποτέλεσμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα επικράτησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές και την εξασφάλιση διερευνητικής εντολής στις εθνικές εκλογές. Στο εθνικό πεδίο μόνο με ισχυρή εντολή θα μπορέσουμε να προτείνουμε μια προγραμματική συμφωνία, που θα βασίζεται στο προοδευτικό και αξιόπιστο «Σχέδιο Ελλάδα», όπως αυτό έχει υιοθετηθεί από την βάση του ΚΙΝΑΛ και ήδη αναλυθεί από τα στελέχη του.
Τελικά ποιο ήταν το μεγαλύτερο κακό που έκανε ο Τσίπρας αυτά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης;
Το ότι πήγε τόσο πίσω την οικονομία το 2015, ώστε να οδηγηθούμε στην υπογραφή και τρίτου μνημονίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και είναι η καταρράκωση της μεσαίας τάξης. Δεν μπορώ να ξέρω εάν αυτή η οπισθοδρόμηση έγινε από κυβερνητική άγνοια και απειρία ή από σκοπιμότητα. Γεγονός πάντως είναι ότι όταν αποδυναμώνεται η μεσαία τάξη, αυτό γίνεται εις βάρος της δημοκρατίας και της κοινωνικής ευημερίας, προς όφελος του λαϊκισμού, που με τη σειρά του ευνοεί τα άκρα.
Και μια τελευταία ερώτηση ως γιατρός: Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ακραία γεγονότα. Πρωτοφανείς ανθρωποκτονίες, παιδοκτονίες, έξαρση των αυτοκτονιών. Είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με μια συσσωρευμένη απογοήτευση, οργή, άγχος. Συναισθήματα που έγιναν πιο έντονα στα χρόνια της κρίσης;
Ως πολίτης θα σας απαντήσω ότι από τη μεταπολίτευση και μετά είναι πρωτοφανείς αυτές οι εκδηλώσεις απογοήτευσης, ματαίωσης και θυμού που, αν και εκφράζονται ατομικά, αντανακλούν ένα συλλογικό συναίσθημα απόγνωσης. Οι ευημερούσες κοινωνίες είναι τροχοπέδη στα ακραία αρνητικά συναισθήματα των ατόμων που, δυστυχώς, μεταδίδονται σαν τις επιδημίες.
Ως ψυχίατρος, θα σας πω ότι είναι μία ερευνητική πρόκληση που αξίζει να μελετηθεί, συνεκτιμώντας και τις μεταβλητές που παγκοσμίως έχουν επηρεάσει τις ατομικές και συλλογικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές.
Η ευκολία και η ταχύτητα της επικοινωνίας με την ψηφιακή επανάσταση, έχουν αλλάξει τις σχέσεις μας με τον χρόνο, τα γεγονότα, τον τρόπο ζωής, το τι είναι όφελος και τι ζημία, τα ήθη και τις παραδόσεις που λειτουργούσαν σαν υποστηρικτικά συστήματα απέναντι στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες της ζωής μας.