Τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Παναγίας των Παρισιών, ερευνούν οι γαλλικές αρχές με πολλά ερωτήματα να μπαίνουν στο τραπέζι.

Η Πυροσβεστική παίρνει καταθέσεις από τα συνεργεία που έκαναν τις εργασίες αποκατάστασης για να διαπιστωθεί αν ξεκίνησε από εκεί η φωτιά. Όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ, η πυρκαγιά πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα.

Αρχικά, οι θεωρίες συνωμοσίες για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, εμφανίστηκαν όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο και φωτογραφίες την ώρα της καταστροφής.

Στις εικόνες εμφανίζεται ένας άνδρας μέσα στην Παναγία των Παρισίων, σε ένα παράθυρο, που φοράει ένα κίτρινο γιλέκο και μαύρα ρούχα και κράνος στο κεφάλι. Το ντύσιμό του παραπέμπει στα Κίτρινα Γιλέκα που εδώ και μήνες κατακλύζουν τους δρόμους των γαλλικών πόλεων διαδηλώνοντας κατά του Εμανουέλ Μακρόν ενώ κάθε Σάββατο γίνονται επεισόδια.

https://twitter.com/sotiridi/status/1117881029224615936

Η εικόνα έχει προκαλέσει εκατοντάδες σχόλια στα social media με όλους να αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός ο άνδρας και τι έκανε εκείνη την ώρα μέσα στην Παναγία των Παρισίων. Ήταν κάποιος από τους εργάτες; Οι εργάτες όμως είχαν φύγει πριν ξεσπάσει η φωτιά. Είναι κάποιος πυροσβέστης; Δεν φοράει την στολή του πυροσβεστικού σώματος.

Είναι κάποιος δημοτικός υπάλληλος; Ακόμα απάντηση δεν έχει δοθεί και η εικόνα έτσι όπως καταγράφηκε από κάποιο ισπανικό δίκτυο προκαλεί προβληματισμό.

Την ίδια στιγμή οι εργάτες των συνεργείων που μίλησαν με τους ανακριτές τονίζουν οι εργασίες τους ολοκληρώθηκαν στις 17.30 μ.μ, ώρα Γαλλίας, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά, δηλαδή στις 18.50 ώρα Γαλλίας.

«Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Notre Dame, ήχησαν οι συναγερμοί του καθεδρικού ναού και οι επισκέπτες στη Notre-Dame άρχισαν γρήγορα να εκκενώνουν το κτίριο… Οι εργάτες είχαν σταματήσει τις εργασίες από τις 17:00 έως τις 17:30 ώρα Γαλλίας», επισημαίνει ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεδρικού ναού.

«Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είχε απομείνει κάποιος. Δύο εταιρείες από την Ανατολική Γαλλία (η Meuse και Meurthe-et-Moselle) είχαν αναλάβει αυτό το έργο αποκατάστασης», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμ. Μακρόν από την πρώτη στιγμή μίλησε για ατύχημα, αν και δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τη βιασύνη του. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, o Φιλίπ Καρσεντί, δημοτικός σύμβουλος, συνέκρινε την 11η Σεπτεμβρίου με την καταστροφή του ιστορικού κτιρίου: «Ακόμη και αν δεν έχασε κανείς τη ζωή του, είναι σαν την 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι συγκλονιστικό (…) Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εκκλησίες δέχονται βανδαλισμούς κάθε εβδομάδα. Φυσικά, οι πολιτικοί μας θέλουν να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ατύχημα», τόνισε.

Αξιωματούχος της ακροδεξιάς της Γερμανίας έδωσε μια πιο ακραία εξήγηση: «Στη διάρκεια της πασχαλινής εβδομάδας η #NotreDame καίγεται. Τον Μάρτιο: η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία ο Άγιος Σουλπίκιος καίγεται. Τον Φεβρουάριο: 47 επιθέσεις στη Γαλλία. Το Παρατηρητήριο Μισαλλοδοξίας και Διακρίσεων κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη καταγγέλλει σημαντική αύξηση», έγραψε η Αλίτσε Βάιντελ, επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στο Twitter.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της ακούσιας πυρκαγιάς, οι αρχές πρέπει να ερευνήσουν επισταμένα και να λάβουν υπόψη τους όλες τις μαρτυρίες για το πώς φτάσαμε στην καταστροφή μεγάλου μέρους του ιστορικού μνημείου.