Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, για τη στιγμή που επέλεξε να φέρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για συζήτηση στη Βουλή άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράστασης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για ψηφοθηρική αξιοποίηση του θέματος.
Η κα Γεννηματά τόνισε ότι οι διεκδικήσεις τις Ελλάδας παραμένουν νομικά ενεργές και συνοψίζονται στα εξής τρία πεδία: Πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, αποπληρωμή κατοχικού δανείου και επιστροφή κλεμμένων κειμηλίων.
Κάνοντας αναδρομή στην ιστορική διαδρομή του θέματος η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρώτος ο Γεώργιος Παπανδρέου μίλησε το 1965 για την ανάγκη διεκδίκησης των αποζημιώσεων, ενώ το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια ζήτησαν την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με επίδοση ρηματικής διακοίνωσης.
Η προσπάθεια, όπως τόνισε η κα Γεννηματά επαναλήφθηκε και τα προηγούμενα χρόνια με πλήθος ενεργειών, έως και το 2015 με τη ρηματική διακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Όπως είπε το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε κάθε ενέργεια για τη διεκδίκηση επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντας ανιστόρητο κάθε ισχυρισμό ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν είχε μέχρι σήμερα θέσει σε διπλωματικό και διεθνές επίπεδο το θέμα των αποζημιώσεων.
Η κα Γεννηματά τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς, υπογραμμίζοντας ότι ήδη από το 2014 έχουν διαμορφωθεί προτάσεις για ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα σε διπλωματικό και δικαστικό επίπεδο και είναι οι ίδιες που συζητούμε σήμερα. Σημείωσε ότι ο δρόμος για το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο είναι ανοιχτός και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προσφύγει είτε για οριστική κρίση είτε για γνωμοδότηση.
Επεσήμανε την ανάγκη για εθνική στρατηγική επί του συγκεκριμένου ζητήματος με πυλώνα το κοινοβούλιο, με στόχο να γίνει ξανά διεθνές και να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται για εθνική εμμονή.
Η κα Γεννηματά κάλεσε να γίνει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων η αφορμή να έρθει ξανά στην επιφάνεια το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού σε μια Ευρώπη που ανεβαίνει η ακροδεξιά.
Παράλληλα η κα Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση από το βήμα της Βουλής στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι μιλούν χωρίς ντροπή για έθνος, πατρίδα και πατριωτισμό ακόμα και σήμερα που συζητούμε για το αποτύπωμα που άφησαν στη χώρα οι εμπνευστές τους. Ας διαβάσουν για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής εναντίον άοπλων. Και ας ακούσουν ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει χώρος για φασίστες, τόνισε η κα Γεννηματά.
Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκθεση ως σταθμό στο ζήτημα και όχι τερματικό, υπογραμμίζοντας ότι θέλει προσοχή η αξιοποίηση των πορισμάτων της Βουλής για να μη δοθεί η εντύπωση ότι απεμπολούμε δικαιώματα και αξιώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε και αυτό το ζήτημα των αποζημιώσεων για να βρεθεί στην εξουσία είπε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε ότι σήμερα με καθυστέρηση στο τέλος της θητείας τους θυμήθηκαν ξανά τις αποζημιώσεις για να διαχειριστούν την ήττα που έρχεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθαψε την έκθεση τα τρία αυτά χρόνια σημείωσε, τονίζοντας ότι με δική της ευθύνη η κυβέρνηση δεν υλοποίησε καμία πρόταση της διακομματικής. Δεν ασχολήθηκε και δεν προσπάθησε να κρατήσει το θέμα ζωντανό σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Τσίπρας μιλούσε για την έκθεση, όπως είπε η κα Γεννηματά, αλλά δεν την έφερνε στη Βουλή και μασούσε τα λόγια του μπροστά στην κα Μέρκελ., δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο τη δυνατότητα πολιτικής συνεννόησης.
Η κα Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μεγαλοστομίες και φτηνά επικοινωνιακά τρικ, όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι επέμεινε στην ολέθρια ταύτιση τους με δημοσιονομική κρίση. Διέλυσαν την παλιά επιτροπή και συγκρότησαν νέα, είπε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι σήμερα, τώρα που φεύγουν, τώρα το φέρνουν για να το εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά.
Κλείνοντας η επικεφαλής της ΔΗΣΥ σημείωσε ότι η διεκδίκηση όσων η Ελλάδα δικαιούται είναι ζωντανή ως μήνυμα αναγνώρισης του δικαίου και της δέσμευσης σε κοινές αξίες, σε μια άλλη Ευρώπη, ενωμένη και δίκαιη, ενώ κάλεσε το μίσος του χθες να μην μπολιάσει με διχόνοια το αύριο.