Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ αγγίζουν οι δωρεές από όλον τον κόσμο για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές μετά την πυρκαγιά της Δευτέρας. Πρωτοστάτες είναι οι απλοί πολίτες αλλά και οι μεγιστάνες της Γαλλίας, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να δουν το μνημείο-κόσμημα του Παρισιού αναστηλωμένο.
Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εκφράσουν τις αμφιβολίες τους για τους πλούσιους χρηματοδότες, κατηγορώντας τους ότι οι δωρεές έγιναν με στόχο τις φοροελαφρύνσεις. Στη Γαλλία, οι φιλανθρωπικές δωρεές δικαιούνται έκπτωση φόρου άνω του 60%.
Η οικογένεια του δισεκατομμυριούχου Γάλλου επιχειρηματία Φρανσουά-Ανρί Πινό ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει φορολογικές ελαφρύνσεις για την δωρεά των 100 εκατομμυρίων ευρώ που προσέφερε χθες για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ.
Παγκόσμια ανταπόκριση για την ανοικοδόμηση
Αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον καθεδρικό ναό, οι δύο μεγάλες ανταγωνίστριες επιχειρηματικές οικογένειες της Γαλλίας, οι οικογένειες Πινό και Αρνό, επιδόθηκαν σε έναν «αγώνα γενναιοδωρίας», όπως έγραψαν οι Financial Times, προσφέροντας 100 και 200 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και η οικογένεια Μπετανκούρ του κολοσσού καλλυντικών L’Oreal.
Η εταιρεία συμβούλων Capgemini προσφέρει 1 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευαστική Vinci διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει στις εργασίες ανοικοδόμησης και κάλεσε όλες τις γαλλικές εταιρείες του κλάδου να ενώσουν τις δυνάμεις τους. H τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale.
Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση του βέλους» και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης.
Η αλληλεγγύη έχει ήδη ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα. H εταιρεία Apple δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του «συμβόλου ελπίδας», όπως χαρακτήρισε τον ναό ο Τιμ Κουκ, μέσω του Twitter. Η Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος Λιλί Σαφρά έκανε μια «σημαντική δωρεά», αλλά δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Χένρι Κράβις, ο συνιδρυτής του επενδυτικού ταμείου KKR, σκοπεύει να δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια.
Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου
Μετά τη δέσμευση του προέδρου Μακρόν ότι ο καθεδρικός ναός θα έχει αποκατασταθεί σε πέντε χρόνια, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα την πραγματοποίηση «διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού» για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου (ή βέλους) της Νοτρ Νταμ, που καταστράφηκε στην πυρκαγιά.
Ο διαγωνισμός «θα επιτρέψει να απαντηθεί η ερώτηση αν πρέπει να ανακατασκευασθεί ένα πανομοιότυπο βέλος ή αν χρειάζεται ένα νέο βέλος, προσαρμοσμένο στις τεχνικές και τις προκλήσεις της εποχής μας», εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της αφιερωμένης αποκλειστικά στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Το βέλος του 19ου αιώνα του Viollet-Leduc, ύψους 93 μέτρων, ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και μολύβι. Κατέρρευσε φλεγόμενο και έγινε μία από τις εικόνες σύμβολα της καταστροφής.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Νοτρ Νταμ», που θα παρέχει το νομικό πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού και θα προβλέπει επίσης γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στους δωρητές.
Το νομοσχέδιο θα προσφέρει στους ιδιώτες που θα κάνουν δωρεά, μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 75% μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 66% πέραν αυτού του ποσού. Οι εταιρείες θα έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές ελαφρύνσεις για τις χορηγίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Το συνολικό κόστος των εργασιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.
Στο πλευρό της Γαλλίας, ΕΕ, Αμερική και Ρωσία
«Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποσχέθηκε την «αλληλεγγύη» της ΕΕ.
Ο Σαϊέντ Κάμαλ, ο Βρετανός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη: «Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι συσπειρωθούμε, είτε είμαστε Βρετανοί, είτε Ευρωπαίοι είτε εκτός Ευρώπης, να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την αναστήλωση».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Γάλλο ομόλογό του για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων και προσέφερε αμερικανική βοήθεια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Τέλος, η Ρωσία διεξάγει συνομιλίες με τη Γαλλία, καθώς προτίθεται να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών παρέχοντας εξειδικευμένη βοήθεια. «Σήμερα η Ρωσία κατέχει μοναδικές δυνατότητες στο τομέα του πολιτισμού και στον τομέα της αποκατάστασης μνημείων. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την γαλλική πλευρά, καθώς χρειάζονται πολύ συγκεκριμένοι εμπειρογνώμονες που είναι εξειδικευμένοι σε πολύ συγκεκριμένα είδη παρόμοιων εργασιών. Νομίζω ότι θα παράσχουμε πραγματικά μια σοβαρή υποστήριξη με τον επαγγελματισμό των δικών μας εμπειρογνωμόνων» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.