Το ενδιαφέρον ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων συγκεντρώνει για μία ακόμα φορά η Κύπρος, μετά και τις ενεργειακές ανακαλύψεις, με το νησί να έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί ως ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο». Οι επιθέσεις φιλίας στη Λευκωσία για στρατηγική συνεργασία πολλαπλασιάζονται και αποδεικνύουν ότι το νησί για ακόμα μία φορά μπαίνει στο επίκεντρο γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών, με διπλή σημασία, τόσο για τον έλεγχο της περιοχής, όσο και για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει σε ενεργειακό επίπεδο.
Στην Κύπρο τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι κυρίαρχες βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια. Τα προνόμιά τους συγκρίνονται μόνο με τις βάσεις των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο της Κούβας και στον Παναμά. Ιδιαίτερη ανησυχία σε πολιτικούς αναλυτές στο νησί προκαλεί και η είδηση για μεταφορά των F-35B της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στη βάση του Ακρωτηρίου, με τον βρετανό υπουργό Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, να μιλά για αλλαγή των όρων του παιχνιδιού, στο όνομα πάντα «εντεινόμενων απειλών ανά τον κόσμο», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο των πολεμικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Και επειδή οι βρετανικές βάσεις είναι κυρίαρχες, θυμίζουμε τον σάλο που προκάλεσε στην Κύπρο η αποκάλυψη πριν από έναν χρόνο ότι οι ΗΠΑ διατηρούσαν αεροπορική βάση στο νησί από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 εντός της βάσης του Ακρωτηρίου. Ακόμα δεν είναι σαφές εάν τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία γνώριζε και αν δεν γνώριζε τι σημαίνει αυτό για την ίδια τη χώρα.
Γαλλικό «παρών»
Ο Εμανουέλ Μακρόν, εξάλλου, ζήτησε και έλαβε εκ μέρους της Γαλλίας από τον Νίκο Αναστασιάδη «ενισχυμένες διευκολύνσεις» για τον γαλλικό στρατό. Διευκολύνσεις, οι οποίες σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά είναι αντίστοιχα με μία βάση. Σε ορμητήριο του γαλλικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο μετατρέπεται το Μαρί, με τη ναυτική βάση να επεκτείνεται και να αναβαθμίζεται για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Γάλλων. «Διευκολύνσεις» δίνονται και στη γαλλική πολεμική αεροπορία από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.
Οσοι υπεραμύνονται της συγκεκριμένης εξέλιξης αναφέρονται στη δημιουργία ενός δικτύου ασφάλειας, στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής άμυνας». Η Κύπρος για τη Γαλλία έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο λόγω των ενεργειακών ερευνών που πραγματοποιεί η Total, όσο και για τη διασφάλιση των ενεργειακών δρόμων στην Ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Επίσης πολεμικά πλοία χωρών-μελών της ΕΕ φιλοξενούνται στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας. Στο λιμάνι της Λεμεσού διευκολύνσεις είχαν παραχωρηθεί και σε ρωσικά πολεμικά πλοία, καθώς και σε αμερικανικά, για ανεφοδιασμό. Αντίστοιχα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή πολλών κρατών, μεταξύ άλλων και του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει συζήτηση για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας τους με την Κύπρο, με πλέον πρόσφατη εξέλιξη το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και προβλέπει άρση της πώλησης του εμπάργκο όπλων. Στο ίδιο πλαίσιο ανοίγει ξανά και το θέμα της συνεργασίας της Κύπρου με το ΝΑΤΟ.
Η προσπάθεια ισχυρών παικτών να εξασφαλίσουν μία θέση ορμητηρίου στην Κύπρο προμηνύει τους ανταγωνισμούς που θα ακολουθήσουν. Με την Τουρκία να μην έχει βγει εκτός παιχνιδιού και παραμένει ένας σύμμαχος που η Δύση θα προσπαθήσει να μη χαρίσει στη Ρωσία, οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται μάλλον ανησυχητικές, αφού σε κάθε σύγκρουση πρώτα θυσιάστηκαν τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου.