Την άρση της βουλευτικής ασυλίας μετά και από δικό τους αίτημα, αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μάριο Σαλμά, όχι όμως για τους Πάνο Καμμένο και Παύλο Πολάκη. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η προαναγγελία εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι μετά τον Λοβέρδο έρχεται και η σειρά του Άδωνι Γεωργιάδη.
Ερωτηθείς από τους βουλευτές Γιώργο Γεωργαντά της ΝΔ και Θόδωρο Παπαθεοδώρου (ΚΙΝΑΛ) πού το ξέρει, ο κ. Πολάκης φέρεται να απάντησε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει καταθέσει στον εισαγγελέα και όσα έχουν ειπωθεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία σχετικά με την υπόθεση της τιμολόγησης των φαρμάκων στην περίπτωση Λοβέρδου, θεωρεί ότι η υπόθεση θα πάρει τον ίδιο δρόμο και για τον κ. Γεωργιάδη. Ενώ επικαλέστηκε το γεγονός ότι σύμφωνα με την εισαγγελία διαφθοράς ότι η έρευνα συνεχίζεται για κάποια πρόσωπα, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία διερευνώνται περαιτέρω.
«Το ότι ερευνώνται τι σημαίνει;», φέρεται να διερωτήθηκε, επικαλούμενος την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο ίδιος με τις τόσες μηνύσεις και τις τόσες υποθέσεις που έχει φέρει στη Δικαιοσύνη. «Έχω πάρει μεταπτυχιακό στο νομική…», είπε ο κ. Πολάκης. Σε ό,τι αφορά πάντως το εισαγγελικό αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του (μετά από μήνυση του κ. Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμιση ότι είναι κάτοχος off-shore), ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επικαλέστηκε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας ότι δεν ζητεί την άρση της ασυλίας του καθώς βρίσκεται σε μια πολιτική αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και οι μηνύσεις εναντίον του είναι «φτηνός αντιπερισπασμός».
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, όσα είπε κατά του κ. Γεωργιάδη ειπώθηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων και ως εκ τούτου εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βουλευτές της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν ότι «δεν μπορείς να κρύβεσαι πίσω από την υπουργική σου ιδιότητα και να συκοφαντείς κάποιον», ενώ φέρεται να ρωτήθηκε αν είναι στα καθήκοντά του να ερευνά αν έχει κάποιος off-shore, κάτι που δεν αποδείχθηκε, ενώ του ζητήθηκε να ανακαλέσει. Ο κ. Πολάκης λέγεται ότι σχολίασε: «Πιάσαμε τον κλέφτη και αυτός μας έκανε μήνυση γιατί τον βρίσαμε».
Υπήρξαν ωστόσο, αντιδράσεις από τη ΝΔ ότι δεν μπορεί ο κάθε υπουργός να κάνει ό,τι θέλει και να λέει οτιδήποτε και μετά να επικαλείται ότι είναι υπουργός. Πάντως το ίδιο επιχείρημα με την επίκληση του νόμου περί ευθύνης υπουργών επικαλέστηκε και ο Πάνος Καμμένος εις βάρος του οποίου εκκρεμεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη. Ο κ. Καμμένος δεν προσήλθε καν στην Επιτροπή Δεοντολογίας και έστειλε υπόμνημα στο οποίο επικαλείται τα υπουργικά του καθήκοντα ζητώντας την μετατροπή της δικογραφίας σε υπουργική καθώς τα καταγγελλόμενα τελέστηκαν την περίοδο που ήταν υπουργός.
Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε το σκεπτικό των κ.κ. Πολάκη και Καμμένου προκειμένου να μην αρθεί η ασυλία τους και έτσι σε ό,τι αφορά τους δυο πολιτικούς, η διαδικασία «παγώνει» και δεν θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα τεθούν μόνο οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους κ.κ. Λοβέρδο και Σαλμά (συν την περίπτωση Φωκά, μετά από μήνυση ιδιώτη).
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Παπαθεοδώρου φέρεται να κατήγγειλε «προεπιλογή δικογραφιών» καθώς εκκρεμούν οι υποθέσεις Κοτζιά κατά Καμμένου και Στουρνάρα κατά Πολάκη, τονίζοντας ότι «δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Επιτροπής Δεοντολογίας». Κατήγγειλε δε την πλειοψηφία ότι λειτουργεί με πολιτική σκοπιμότητα, ενώ αντέδρασε έντονα για την μη παρουσία Καμμένου.
«Δεν μπορεί να μην είναι εδώ ο Καμμένος και να επικαλείται απλά το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών», φέρεται να είπε ο κ. Παπαθεοδώρου. Όσον αφορά το σκέλος Λοβέρδου, ο ίδιος παραβρέθηκε στην συνεδρίαση και ζήτησε την άρση της ασυλίας του για να αποκαλυφθεί η σκευωρία όσον αφορά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, όπως είπε. Ο ίδιος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση ούτε του άρθρου 62 (δηλαδή για τη βουλευτική ασυλία) ούτε του άρθρου 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών). Την άρση της ασυλίας του ζήτησε και ο κ. Σαλμάς για την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων.
Την απόφαση θα λάβει την Παρασκευή 19 Απριλίου η Ολομέλεια της Βουλής, όπου οι κ.κ. Λοβέρδος και Σαλμάς αναμένεται να λάβουν τον λόγο και να τοποθετηθούν για όσα τους προσάπτονται.