Η φόρτωση του αυτοκινήτου, οι κανόνες οικονομικής οδήγησης, το τσεκάρισμα του κινητήρα και η αμυντική οδήγηση αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ασφάλειας μας στους δυστυχώς επικίνδυνους ακόμη ελληνικούς και κυρίως επαρχιακούς δρόμους.
Οι ειδικοί αναφέρουν: Ταξιδεύουμε το πρωί, όχι όμως τόσο νωρίς, που ακόμη ο οργανισμός του οδηγού βρίσκεται σε …λήθαργο. Υπολογίζουμε τη διαδρομή, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται να επισκεφθούμε για πρώτη φορά ένα νέο τόπο. Ο ρόλος του συνοδηγού είναι το ίδιο σημαντικός με αυτόν του οδηγού. Προσέχει τη διαδρομή, ελέγχει τα παιδιά και δεν αφήνει ποτέ τον οδηγό να συνομιλεί στο κινητό. Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί στις ΗΠΑ: Πάνω από 16.000 οδηγοί και επιβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μια εξαετία επειδή ο οδηγός μιλούσε στο κινητό.
Εκμεταλλευτείτε το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του ΙΧ σας
Πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι οδηγοί είχαν στο ταμπλό στρωμένους τους χάρτες. Σήμερα, τα πράγματα είναι πιο απλά. Το σύστημα πλοήγησης – είτε βρίσκεται στάνταρ μέσα στο αυτοκίνητο, είτε μέσω του κινητού – μπορεί να μας παρέχει δεκάδες πληροφορίες, όπως για τα βενζινάδικα που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής μας και τον χρόνο – και τα χιλιόμετρα – που μας απομένουν μέχρι τον προορισμό μας. Αρκετοί οδηγοί δεν γνωρίζουν πολλές εφαρμογές που προσφέρει το αυτοκίνητο του. Το πιο σημαντικό «εργαλείο» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο υπολογιστής ταξιδιού που δίνει ακόμη πιο πολλές πληροφορίες, όπως για την κατανάλωση, την αυτονομία – πόσα ακόμη χιλιόμετρα έχουμε τη δυνατότητα να διανύσουμε με τα αποθέματα βενζίνης στο ρεζερβουάρ – κ.α. Για το κινητό τηλέφωνο, αρκετά νέα μοντέλα προσφέρουν δυνατότητα σύνδεσης της συσκευή σας με τα πολυμέσα που προσφέρει το αυτοκίνητο.
Διατροφή: λίγα και καλά
Οι γιατροί αναφέρουν ότι η πέψη και η οδήγηση είναι ένα αταίριαστο δίδυμο. Όταν οδηγούμε όλες οι αισθήσεις μας και ο οργανισμός μας είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση. Αν φάμε βαριά, λίγο πριν μπούμε στο αυτοκίνητο, τότε ο οργανισμός δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος να μεταβολίσει αυτό που τρώμε, καθώς μια άλλη εργασία του σώματος είναι σε προτεραιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αιματώνετε σωστά το στομάχι και να αργεί η πέψη. Αποφύγετε σάντουιτς από φαστ φουντ που μπορεί να σας βαρυστομαχιάσουν ενώ οι περισσότεροι μετά από ένα βαρύ γεύμα διαμαρτύρονται ότι τους πιάνει υπνηλία.
Αν πρόκειται να κάντε ένα μεγάλο ταξίδι – πάνω από 200 με 300 χιλιόμετρα – κάντε συχνές στάσεις τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες. Η στάση αυτή πρέπει να γίνεται σε δροσερό μέρος – δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε καλά οργανωμένα πάρκινγκ – και φυσικά σε ασφαλές σημείο.
Παιδί στο αυτοκίνητο; Θωρακιστείτε με υπομονή
Τα παιδιά κάθονται πάντοτε πίσω και δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας – εφόσον έχουν το κατάλληλο ύψος και είναι ηλικίας πάνω από 3 – 4 ετών. Ο συνοδηγός μπορεί να έχει και το ρόλο του διασκεδαστή για τα παιδιά και να τα ενημερώνει για τη διαδρομή. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα αγαπημένα τους παιχνίδια, ένα τάμπλετ ώστε να βλέπουν μια παιδική σειρά και για να παραμένουν απασχολημένα στο ταξίδι.