Υπό μια έννοια η αμηχανία και οι διαφορετικές οπτικές για την επόμενη μέρα αντανακλώνται στις διεργασίες για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτές που προηγήθηκαν και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, αφού υπολείπονται ακόμη πέντε ονόματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακοίνωσης.
Η αρχική σκέψη του Αλέξη Τσίπρα να δινόταν ένα σαφές πολιτικό στίγμα με υψηλούς συμβολισμούς, επιβεβαιώνοντας το διαιρετικό σχήμα Αριστερά – Δεξιά, δεν υλοποιήθηκε αφού με αφορμή πολλές υποψηφιότητες δόθηκε η εικόνα ενός αθροίσματος αναγνωρίσιμων προσώπων και μια λίστα χωρίς συνεκτικότητα. Ταυτόχρονα έπρεπε – και πρέπει – να ικανοποιηθούν πολλές και αντιμαχόμενες πλευρές εντός κυβέρνησης και κόμματος – σε αυτό το φόντο δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως δεν ευοδώθηκε η υποψηφιότητα της ιστορικού Μαρίας Ρεπούση των «Γεφυρών», αφού προσέκρουσε σε αντιδράσεις πασοκογενών που είχαν ενστάσεις με τις αναθεωρητικές της θέσεις για ζητήματα Ιστορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ορισμένα ευγενικά «όχι» από πρόσωπα που επίσης ήθελε να εμφανίσει ώστε να διεμβολίσει ένα πιο αριστερόστροφο ακροατήριο. Μια τέτοια περίπτωση, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μαρκαρίστηκε πιο έντονα για τον Δήμο της Αθήνας πριν από τον Νάσο Ηλιόπουλο, αν και υπήρξε σκέψη και πρόταση και για τις ευρωεκλογές. Και πώς αλήθεια να μην έχει πρόβλημα η όλη σύνταξη του ευρωψηφοδελτίου όταν οι νυν θα κατέβαιναν ξανά (Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα), ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε βιαστεί να αυτοδιοριστεί υποψήφιος – δημιουργώντας γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ -, ενώ υπήρχε η «υποχρέωση» απέναντι σε Σπύρο Δανέλλη και Ελενα Κουντουρά λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το όλο στίγμα θόλωνε, αφού η κατάρτιση ξεκινούσε με «σιγουράκια». Σε αυτό το φόντο, τα υπόλοιπα ονόματα έμοιαζαν επίσης να διαμορφώνουν μια εικόνα συνωστισμού σταρ ή κομματικών – με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή του γιατρού Δημήτρη Πλουμπίδη. Και μερικά ακόμη να υπενθυμίζουν τις εύθραυστες ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν με τη νέα Προοδευτική Συμμαχία (εδώ εντάσσονται οι δημαριτικές υποψηφιότητες: Καλπάκης, Αρσένη) ή με τις νεότευκτες «Γέφυρες» (Σωτήρης Βαλντέν, Θοδωρής Δουλουμπέκης). Ακόμη και οι ισορροπίες με την τάση των 53 (έτσι ερμηνεύεται η υποψηφιότητα του πολύπειρου δικαιωματικού Πάνου Λάμπρου).
Αναζητούνται
Τα βαριά υπουργικά ονόματα αναζητούνται ακόμη. Για την ακρίβεια, η όλη στρατηγική του Τσίπρα ήθελε και θέλει ορισμένα τέτοια, ώστε να δοθεί ένα διακριτικό στίγμα «πολεμικής» πρώτης γραμμής. Υπόθεση επίσης περίπλοκη αφού μια σειρά προσώπων δεν φαίνονται διατεθειμένα να δώσουν τη μάχη του σταυρού για τις ευρωεκλογές. Το τελευταίο όνομα που εξετάστηκε είναι αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Γιάννη Δραγασάκη, που δεν ήταν θετικός. Το ίδιο και το ενδεχόμενο της Εφης Αχτσιόγλου, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει πυκνώσει τις πολιτικές του τοποθετήσεις, βρίσκεται όμως σε μεγάλη απόσταση από το ευρωψηφοδέλτιο.
Και έτσι έχουμε αρκεστεί σε βαθιά κομματικές υποψηφιότητες, όπως αυτή της Ραλλίας Χρηστίδου (ναι, είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ) ή του Μάκη Θεοφιλάτου. Η περίπτωση του ιστορικού στελέχους της ιταλικής Αριστεράς Λουτσιάνα Καστελίνα αποτελεί το επιστέγασμα ενός φλερτ που κρατάει από το 2014. Η Λουτσιάνα είχε πρωτοστατήσει στην περίφημη Λίστα Τσίπρα στην Ιταλία – για την υποψηφιότητα του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν. Με σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και δη με στελέχη που τρέχουν τα ευρωπαϊκά (π.χ. Λευτέρης Στουκογεώργος), δεν αποτέλεσε έκπληξη η συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο. Εκπληξη όμως αποτελεί το γεγονός πως ακόμη γίνεται σφιχτό πρέσινγκ σε αναγνωρίσιμα πρόσωπα, όπως ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, που δεν έχει και καμιά διαδρομή στην Αριστερά, ενώ η υποψηφιότητά του μοιάζει να καλύπτει απλώς τα κριτήρια ενός σταρ.
Λίγο απ’ όλα
Η αίσθηση του «λίγο απ’ όλα» είναι διάχυτη στις διεργασίες, στο φόντο βέβαια και διαφόρων αντιθέσεων για το πώς θα πάνε στις κάλπες. Τους λεπτούς χειρισμούς έχει αναλάβει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης· σε αυτόν σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απαντήσει αρνητικά αρκετά πρόσωπα (μεταξύ τους η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελενα Ακρίτα). Η δε πανωλεθρία με τη Μυρσίνη Λοΐζου, που έφτασε σε απόσυρσή της, επιτείνει το όλο κλίμα αμηχανίας και προχειρότητας που πολλοί παρατηρητές βλέπουν στην όλη διαδικασία. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι αυτοί εσωκομματικά που εσχάτως ζητούν την απόσυρση του Κουρουμπλή λόγω φωτογράφισης με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ενώ υπάρχουν επίσης εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν κριτική πως η μάχη των ευρωεκλογών δεν δίνεται με ιδεολογικούς όρους, αλλά με όρους κάστινγκ – θυμίζοντας πως για πολλά ονόματα δεν έχουν ερωτηθεί όλοι.