«Εάν δεν λειτουργούσε το αλεξικέραυνο στην Ακρόπολη θα θρηνούσαμε θύματα» τόνισε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών στον ΑΝΤ1 η Ελένη Μπάνου για το συμβάν της περασμένης Τετάρτης με τους τέσσερις τραυματίες από κεραυνό στον ιερό βράχο.
Ειδικότερα η κ. Μπάνουν σημειώνεται ότι «ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ, σαν να έπεσε μια μεγάλη βόμβα και έσβησαν τα φώτα στην Ακρόπολη», λέει στην κάμερα του ANT1 περιγράφοντας το περιστατικό η κυρία Μπάνου. Ερωτηθείσα εάν τελικά το αλεξικέραυνο βοήθησε ή όχι, απαντά κατηγορηματικά: «Λειτούργησε πολύ καλά. Αν δεν λειτουργούσε θα είχαμε θρηνήσει θύματα και μνημεία. Για να μιλήσω ειδικά για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Ερέχθειο, θα είχε ολοσχερώς καταστραφεί».
Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών αναφέρθηκε και στην έλλειψη προθυμίας των ελληνικών εταιρειών να προσφέρουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους ώστε να «οχυρωθεί» καλύτερα το σημαντικό μνημείο της Ακρόπολης απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η πρόσφατη καταιγίδα κατά την οποια τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.
Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα του «χειμάρρου» δωρεών από Γάλλους επιχειρηματίες μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, για να τονίσει πόσο διαφορετική είναι η ελληνική αντιμετώπιση.
«Ως λαός δεν έχουμε την σύμπνοια την οποία είδαμε πάρα πολύ πρόσφατα με τους Γάλλους στη Νοτρ Νταμ. Θα ήθελα μετά το γεγονός αυτό να είχε χτυπήσει το τηλέφωνο του γραφείου μου από διάφορες εταιρείες και να μου λέγανε «Κυρία μπάνου είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε, είτε οικονομικά είτε σε πρακτικά θέματα». Δεν έγινε αυτό. Αντίθετα χθες τηλεφώνησε μια ισπανική εταιρεία. Το φαντάζεστε;», λέει χαρακτηριστικά η Έφορος.
Στον απόηχο του τραυματισμού τεσσάρων ατόμων από χτύπημα κεραυνού στην Ακρόπολη και των όσων ειπώθηκαν για τις ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας, η κ. Μπάνου επέμεινε ότι τα αλεξικέραυνα είχαν συντηρηθεί και πως ό,τι συνέβη οφείλεται στη σφοδρότητα του φαινομένου.
«Φαίνεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια αλλά σε αυτό που μας είπαν όλοι οι ειδικοί. Ότι συνέβη ό,τι συνέβη επειδή ήταν τόσο ισχυρό το φαινόμενο», εξηγεί η κυρία Μπάνου και προσθέτει, όσον αφορά την παλαιότητα των αλεξικέραυνων στην Ακρόπολη: «Αυτό που αντικαθίσταται δεν είναι ο ιστός του αλεξικέραυνου αλλά η κεφαλή. Οι κεφαλές ανανεώνονται πολύ τακτικά».
Το υπουργείο εξετάζει πέρα από την αντικατάσταση του αλεξικέραυνου την επέκταση της αντικεραυνικής προστασίας στην Ακρόπολη με τουλάχιστον ακόμη ένα.