Στο τέλος Απριλίου, όπως όλοι οι υπόχρεοι , θα υποβάλουν τις δηλώσεις πόθεν έσχες και οι δικαστές και οι εισαγγελείς, καθώς τη Μεγάλη Δευτέρα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε στο σύνολο τους τις προσφυγές των δικαστικών ενώσεων.
Οι δικαστικές ενώσεις είχαν προβάλει αιτιάσεις κατά του νόμου σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών και κυρίως τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που κάνει τον έλεγχο.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν συνταγματικό και νόμιμο το σχετικό νόμο αναφέροντας στην απόφασή τους ότι :
– Οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018 για το πόθεν έσχες) δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα, κατά το σκέλος που προβλέπουν, ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Συνταγματική επίσης κρίθηκε η διάταξη σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της επιτροπής που ελέγχει και το πόθεν έσχες των δικαστικών, (11μελής επιτροπή) την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι από 4 ανώτατοι δικαστές και 2 ανώτατοι εισαγγελείς, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο βουλευτές, κ.λπ.
-Συνταγματική επίσης κρίθηκε η ρύθμιση για δήλωση στο πόθεν έσχες μετρητών πάνω από 30 χιλιάδες που βρίσκονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η δήλωση κινητών σημαντικής αξίας, πάνω από 40 χιλιάδες, για τα οποία οι υπόχρεοι σε δήλωση δεν διαθέτουν παραστατικά.