Εάν στη διάρκεια της ζωής αναγκαστικά κάποιες φορές ξεπερνάς εαυτόν, έχει σημασία αυτό να το κάνεις συνειδητά, όταν έχεις παιδιά και δεν ζεις με τον έτερο γονιό του παιδιού σου. Ειδικά στις γιορτές, όπως το Πάσχα, που καταφθάνει, αλλά και στις διακοπές, δεδομένου ότι αυτές οι περίοδοι φορτίζουν άπαντες συναισθηματικά και δη τα παιδιά, καλό είναι οι γονείς που διαβιούν χώρια να φροντίζουν να μειώσουν την ένταση που υπάρχει, και να συνεννοηθούν όσον αφορά στο παιδί και τις ανάγκες του, προκρίνοντας το καλύτερο πλάνο για εκείνο, που θα είναι το λιγότερο δυνατό ανάστατο, θα βοηθήσει το παιδί να αποφορτιστεί, να νιώσει ότι είναι επιθυμητό κι αγαπητό, αλλά και θα το διασκεδάσει προκαλώντας του το αβίαστο γέλιο δημιουργώντας ξεχωριστές αναμνήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί σε κάποια αυτιά να ακούγεται παράξενο, ωστόσο κάποιοι διαζευγμένοι ή εν διαστάσει γονείς επιδιώκουν να περάσουν μέρος των γιορτών και όλοι μαζί. Σε ακόμη λιγότερες περιπτώσεις κι εφόσον τους διακρίνει υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε ότι αφορά στο παιδί τους μπορεί να συμφωνήσουν να γιορτάσουν μαζί του και με τα υπόλοιπα μέλη της νέας οικογένειάς τους.

Εννοείται ότι  το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για ένα παιδί τις γιορτινές ημέρες είναι να δημιουργηθούν περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ των γονιών με αυτό αφορμή.

Έτσι ή αλλιώς θα πρέπει να γίνεται κατανοητό στο παιδιά ότι η συνύπαρξη σε γιορτές και διακοπές δεν συνεπάγεται επανασύνδεση αλλά μία ευκαιρία να βρεθούν και να γιορτάσουν όλοι μαζί.

Σε περίπτωση που ο ένας γονιός είναι αδύνατο να περάσει τις γιορτές με το παιδί για οποιοδήποτε λόγο επιβάλλεται να επικοινωνήσει μαζί του, αξιοποιώντας την τεχνολογία (βιντεοκλήση κ.ο.κ.) και να φροντίσει να αναπληρώσει το χρόνο που δεν μοιράστηκαν το συντομότερο δυνατόν.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι να μη χρησιμοποιεί ένας γονιός το παιδί ως αγγελιοφόρο του πρώην για διάφορα θέματα, όπως επίσης να μην αναφέρει στο παιδί οικονομικές διενέξεις, λεπτομέρειες για την σχέση που έληξε κ.ο.κ. Κύριο μέλημα ενός γονιού δεν μπορεί παρά να είναι ότι κι αν μεσολαβήσει στη ζωή του μετά από ένα χωρισμό, το καλό του βλασταριού του, το οποίο οφείλει να βάλει πάνω από όλα, ξεπερνώντας στην προσπάθειά του εαυτόν προκειμένου να συνεννοηθεί με τον πρώην σύντροφό του. Αλήθεια εσείς έχετε οργανώσει το πασχαλινό πρόγραμμα του παιδιού σας;