Μια από τις πιο υγιεινές, θρεπτικές και αρωματικές σαλάτες της Μεσογείου είναι το ταμπουλέ, που στη συνταγή μας γίνεται από πλιγούρι, φρέσκες ντομάτες και κρεμμυδάκι, μαϊντανό και δυόσμο.

Υλικά

30 γραμμάρια πλιγούρι

600 γρ. ντομάτες

50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι

3 ματσάκια μαϊντανό

70 γρ. δυόσμος

1/4 κουταλάκια γλυκού κανέλα σκόνη (προαιρετικά)

1/2 κ.γλ. μπαχάρι

1/4 κ. γλ. πιπέρι μαύρο ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας

αλάτι

1,2 λεμόνια για το χυμό τους

150 γρ. παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφού ξεπλύνουμε το πλιγούρι 2-3 φορές το τοποθετούμε σε μπολ, κατά προτίμηση σ’ αυτό στο οποίο θα σερβίρουμε τη σαλάτα. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους και περιχύνουμε με αυτές και το χυμό τους το πλιγούρι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε πάνω από τις ντομάτες. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε το μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε μαζί με τον  δυόσμο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά πάνω από τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε το μείγμα, χωρίς να το ανακατέψουμε, για περίπου μισή ώρα, για να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλα τα ζουμιά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το μπαχάρι καθώς και την κανέλα (προαιρετικά), καθώς και  το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Μπορούμε να προσθέσουμε και αγγουράκι. Σερβίρουμε σε φύλλο μαρουλιού ή λάχανου.