Φόρο τιμής αποτίει σήμερα η Σρι Λάνκα στους 321 νεκρούς και 500 τραυματίες από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν στη χώρα, την Κυριακή του Πάσχα, στην καθολική εκκλησία Άγιος Αντώνιος του Κολόμπο.
Η χώρα, μετά από την πιο φονική ισλαμική επίθεση στη Νότια Ασία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα κήρυξε την σημερινή ημέρα σε ημέρα εθνικού πένθους ενώ οι 21 εκατομμύρια κάτοικοι του νησιού, τήρησαν σιγή τριών λεπτών στις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), ώρα της πρώτης βομβιστικής επίθεσης.
Έξω από την εκκλησία του Άγιου Αντώνιου συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν δεκάδες άνθρωποι, κρατώντας στα χέρια κεριά, μερικοί συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά τους. Έπειτα από τρία λεπτά σιγής, το πλήθος άρχισε μια προσευχή με δυνατή φωνή.
Περίπου 30 χλμ. στα βόρεια του νησιού, στην κοινότητα Νεγκόμπο, επιμνημόσυνη λειτουργία πραγματοποιήθηκε επίσης στη διάρκεια του πρωινού στην εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, ένα άλλο σημείο επίθεσης καμικάζι με στόχο τη χριστιανική μειονότητα. Φέρετρα μεταφέρονταν εκ περιτροπής πάνω στα τραπέζια μπροστά σε συγγενείς που έκλαιγαν με λυγμούς.
«Είναι τόσα τα πτώματα που δεν μπορούμε να τα παρουσιάσουμε όλα την ίδια στιγμή», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Τζαγιακόντι, βοηθητικός επίσκοπος του Κολόμπο που τελούσε τη λειτουργία.
Την ίδια στιγμή η Σρι Λάνκα συνεχίζει να αναζητά τους υπευθύνους των επιθέσεων, τις οποίες οι αρχές αποδίδουν σε μια ελάχιστα γνωστή μέχρι σήμερα ισλαμιστική οργάνωση, την Εθνική Ταουχίντ Τζαμαάτ (NTJ). Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (21:30 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να δοθεί ελευθερία δράσης στις δυνάμεις ασφαλείας.
Πριν από λίγο το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης Amaq, χωρίς όμως να δίνει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του.
Η τοπική αστυνομία προχώρησε σε νέες συλλήψεις, ανεβάζοντας στους 40 τον αριθμό των συλληφθέντων.
Οι περισσότεροι από 321 νεκρούς και τους 500 τραυματίες είναι Σριλανκέζοι.
Τριάντα εννέα ξένοι υπήκοοι περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Παιδιά, έφηβοι και βρέφη ανάμεσα στα θύματα
Τουλάχιστον 45 παιδιά και έφηβοι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 18 μηνών, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ στη Γενεύη.
«Ο συνολικός αριθμός αυτή τη στιγμή είναι 45 παιδιά και έφηβοι νεκροί (…) και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), ο Κριστόφ Μπουλιεράκ σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος υπογράμμισε πως και άλλα νεαρά θύματα «έχουν τραυματιστεί και δίνουν μάχη για τη ζωή τους».
Στο Νεγκόμπο, 27 ανήλικοι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που είχε στόχο την εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, σύμφωνα με τη Unicef.
Στην Μπατικαλόα, στην ανατολική ακτή του νησιού, 13 ανήλικοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 18 μηνών, σύμφωνα με την οργάνωση που διευκρίνισε ότι αυτά τα 40 παιδιά και οι έφηβοι ήταν όλοι πολίτες της Σρι Λάνκα.
Στο Κολόμπο, 20 παιδιά νοσηλεύονται, εκ των οποίων τέσσερα σε μονάδα εντατικής φροντίδας.
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως πέντε παιδιά και έφηβοι ξένης υπηκοότητας σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να αναφέρει τις εθνικότητές τους ούτε το σημείο στο οποίο βρίσκονταν.
Τρία από τα τέσσερα παιδιά του Δανού δισεκατομμυριούχου Άντερς Χολχ Πόβλσεν, που βρισκόταν στη Σρι Λάνκα σε διακοπές με τη σύζυγό του, περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομίλου ετοίμων ενδυμάτων του δισεκατομμυριούχου, Bestseller.
Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν αν η NTJ έλαβε λογιστική υποστήριξη από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής η κύρια πράξη αυτού κινήματος ήταν η καταστροφή βουδιστικών αγαλμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα Ρατζίθα Σεναράτνε δήλωσε πως «δυσκολεύεται να φανταστεί πώς μια μικρή οργάνωση σε αυτή τη χώρα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά». «Ερευνούμε την πιθανότητα ξένης βοήθειας και τις άλλες διασυνδέσεις τους, πώς εκπαίδευσαν τους καμικάζι, πώς κατασκεύασαν τις βόμβες», είπε.
Η οργάνωση είχε αποτελέσει πριν από δέκα ημέρες το αντικείμενο σήματος συναγερμού που δόθηκε στις υπηρεσίες της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ετοίμαζαν επιθέσεις καμικάζι εναντίον εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.
Σύμφωνα με τον Σεναράτνε, το σήμα συναγερμού δεν διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ή σε άλλους υψηλόβαθμους υπουργούς.
Η αστυνομία είναι αρμοδιότητα του προέδρου Μαϊθριπάλα Σιρισένα ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον οποίο είχε αποπέμψει το φθινόπωρο, αλλά αναγκάστηκε να τον τοποθετήσει και πάλι στον θώκο έπειτα από επτά εβδομάδες πολιτικού χάους. Οι δύο ανώτατοι εκτελεστικοί αξιωματούχοι τρέφουν αμοιβαία εχθρότητα.
Τα πρόσωπα – κλειδιά στην επίθεση
Δύο αδέλφια από την Σρι Λάνκα, μουσουλμάνοι, περιλαμβάνονται στους καμικάζι και έπαιξαν ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις που σκότωσαν περισσότερους από 320 ανθρώπους την Κυριακή του Πάσχα στην χώρα, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.
Οι δύο αδελφοί, ηλικίας 20 και 30 ετών, ήταν από εύπορη οικογένεια και παιδιά πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο τους, που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, λειτουργούσαν έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα» και έπαιζαν ρόλο-κλειδί στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama’ath (NTJ), στην οποία οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εστιάσει τις έρευνες.
Ωστόσο, η αστυνομία αγνοεί προς το παρόν αν οι επιθέσεις προέρχονται από έναν και μόνο πυρήνα ή από χωριστές, συντονισμένες μεταξύ τους, ομάδες. Κατά συνέπεια, προς το παρόν οι αρχές αγνοούν εάν οι δύο αδελφοί βρίσκονταν σε επαφή με άλλους καμικάζι.
Το Σάββατο, τα δύο αδέλφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στην παραλία του Κολόμπο, στο Cinnamon Grand και στο Shangri-La. Ανατινάχθηκαν ο καθένας στο ξενοδοχείο του το επόμενο πρωί στον μπουφέ του πρωινού, σχεδόν την ίδια στιγμή.
Ενα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο βρισκόταν στην μακάβρια λίστα των στόχων της σφαγής την Κυριακή του Πάσχα. Ο υποψήφιος καμικάζι είχε νοικιάσει εκεί δωμάτιο την παραμονή. Αλλά όταν το επόμενο πρωί κατέβηκε στον μπουφέ του πρωινού, ο παγιδευμένος με εκρηκτικά σάκος του δεν ανατινάχθηκε για άγνωστο λόγο.
«Οταν έγινε η έκρηξη στο Shangri-La, αυτός ο άνθρωπος αναχώρησε εσπευσμένα από το ξενοδοχείο του… τα ίχνη του οδήγησαν σε μοτέλ έξω από το Κολόμπο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, που δεν κατονομάστηκε γιατί δεν είχε άδεια για δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.
Περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο προάστιο της Ντεχιβάλα, ο ύποπτος ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας δύο περαστικούς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ