Τακτική Πόντιου Πιλάτου υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με την υπόθεση του ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5. Η υπόθεση έφτασε στο τραπέζι προς συζήτηση κατόπιν καταγγελιών περιοίκων ότι το εν λόγω κτίριο προκαλεί αισθητική όχληση και αλλοιώνει τον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Βράχου, μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης του και λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας του ως ξενοδοχειακής μονάδας.
Το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει ασχοληθεί ξανά με το θέμα, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του δεκαώροφου κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, παρέχοντας ουσιαστικά στην ξενοδοχειακή μονάδα τη δυνατότητα να λειτουργήσει. Δεν διατύπωσε όμως άποψη σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας ενόψει της εκδίκασης προσφυγής που έχει γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 10 Μαϊου.
Αν και το κλίμα ήταν φορτισμένο λόγω της παρουσίας μεγάλης μερίδας εργαζομένων στο ξενοδοχείο, οι οποίοι κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ όπου συνεδριάζει το ΚΑΣ, τελικώς επικράτησε ψυχραιμία. Ωστόσο η υπόθεση αυτή παραμένει αινιγματική καθώς όπως προέκυψε κατά την εξέταση του θέματος οι ιδιοκτήτες είχαν εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία Αθηνών και οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ακολούθως δεν έφεραν στο φως οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με την εφαρμογή της. Ωστόσο δεν έχει απαντηθεί ακόμη για ποιο λόγο η οριστική μελέτη για την ανοικοδόμηση του ξενοδοχείου δεν έφτασε ποτέ προς συζήτηση ενώπιον του ΚΑΣ, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες, αν και από όσα ειπώθηκαν τόσο στη χθεσινή όσο και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ευθύνη για την παράλειψη να βαρύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.