Η έρευνα διεξήχθη από την American Heart Association (AHA) με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι περίπου το 61% των γυναικών με καρδιαγγειακά νοσήματα δεν ακολουθούν τις κατευθυντήριες προτάσεις, για σωματική άσκηση.
Οι εν λόγω οδηγίες προτείνουν 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, δηλαδή περίπου 30 λεπτά γρήγορης βάδισης την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Περίπου το ένα τρίτο του γυναικείου πληθυσμού των ΗΠΑ πάσχει από καρδιαγγειακά νοσήματα, με τους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του καρδιακού μυός καθώς και στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τον υπ’αριθμόν ένα κίνδυνο σε κάθε χώρα, ενώ αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω.
Σύμφωνα με την AHA, η συστηματική σωματική άσκηση όχι μόνο βοηθά στην διαχείριση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά ταυτόχρονα μειώνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 18.000 γυναίκες με καρδιαγγειακή νόσο, ηλικίας 18 έως 75 ετών. Στην αρχή της ερευνητικής περιόδου, το 2006, το 58% των γυναικών με καρδιαγγειακή νόσο δήλωσε ότι δεν ακολουθούσε τις κατευθυντήριες προτάσεις της AHA αναφορικά με τη σωματική άσκηση. Μέχρι το 2015, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 61%. Όπως δήλωσε και ο καθηγητής Erin Michos – αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Johns Hopkins University School of Medicine – «Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι το φαινόμενο εντάθηκε. Παράλληλα όμως ήταν και ιδιαίτερα ανησυχητικό, ειδικά για μια ομάδα ατόμων που πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο.»
Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 64 ετών, που δεν χαρακτηρίζονται από έντονη σωματική δραστηριότητα, αποτελούν την ηλικιακή ομάδα ταχύτερης ανάπτυξης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι ερευνητές, επίσης, διαπίστωσαν ότι οι Αφρό-Αμερικανές και ισπανόφωνες γυναίκες ήταν πιθανότερο να μην ασκηθούν συγκριτικά με τις ασιάτισες ή τις λευκές. Γυναίκες με χαμηλό εισόδημα ή δημόσια ασφάλιση, με χαμηλότερη εκπαίδευση από την γυμνασιακή, ήταν πιθανότερο να μην ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες της AHA για συστηματική άσκηση.
Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ανέρχεται στα 4.000 δολάρια περισσότερο για όσες δεν γυμνάζονται, συγκριτικά με τις γυναίκες που συμμετέχουν σε δραστηριότητες εκγύμνασης. Συγκεκριμένα τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης για τις γυναίκες που δεν ασκούνταν, ήταν πολύ υψηλότερα, με μέσο όρο περίπου 12.724 δολάρια το 2006 και 14.820 δολάρια το 2015, συγκριτικά με το μέσο όρο εξόδων υγειονομικής περίθαλψης γυναικών με έντονη σωματική δραστηριότητα: 8.811 δολάρια το 2006 και 10.504 δολάρια το 2015.
Ο καθηγητής Erin Michos αναφέρει ενδεικτικά «Πολλές γυναίκες υψηλού κινδύνου πρέπει να παρακινηθούν ώστε να ασκηθούν, με την ελπίδα αφενός να ενταχθούν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να μειώσουν, αφετέρου, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.»
Η ερευνητική ομάδα, καταληκτικά, προτείνει την ύπαρξη ειδικών παρεμβάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ομάδων που εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή οι μειονότητες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Erin Michos «Πρέπει να έχουμε πιο συντονισμένη πρόσβαση σε αυτές τις ομάδες, όπως μέσα από τις ομάδες άσκησης ή και τις έξυπνες τηλεφωνικές συσκευές παρακολούθησης.»