Από τα αγαπημένα πασχαλινά έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των αβγών, μια διαδικασία, που μπορείς να ξεχωρίσεις εφέτος, επιστρατεύοντας τα παιδιά να σε βοηθήσουν. Μπορεί να μη βγουν όλα τα αβγά κόκκινα ή να σπάσουν δύο-τρία, αλλά θα σίγουρα θα απολαύσετε τη διαδικασία και θα γελάσετε πολύ. Απλά φρόντισε να έχεις κάνει τη σωστή προεργασία στην κουζίνα σου και να εξοπλιστείς με γάντια γιατί θα μουτζουρωθείτε…

Τι πρέπει να κάνεις για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια; Για να βάψετε σωστά τα αβγά, θα πρέπει να τα έχεις βγάλει από το ψυγείο για 24 ώρες και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού τα πλύνεις κι αφαιρέσεις από το κέλυφός τους τυχόν ακαθαρσίες πέρασέ τα με ξίδι. Στρώσε σε μια κατσαρόλα μια μικρή πετσέτα και γέμισέ τη με κρύο νερό. Τοποθέτησε τα αβγά σε μονή στρώση και βάλε την κατσαρόλα στη φωτιά για να βράσουν για 10-15 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους). Επανέλαβε τη διαδικασία για όσες δόσεις χρειάζεται.

Αν χρησιμοποιήσετε βαφές του εμπορίου προτίμησε αυτές που διαλύονται σε κρύο νερό και δεν χρειάζεται να βράσεις μέσα σε αυτές τα αβγά. Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις οδηγίες της συσκευασίας, που συνήθως απαιτεί να τα αφήσεις για 3-4 λεπτά στη βαφή και στη συνέχεια βγάλτα και άφησέ τα να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Για να τα γυαλίσετε ρίξε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και περάστε με αυτό τα αβγά.

Αν θέλετε τα αβγά σας να είναι ιδιαίτερα, μπορείτε να τα διακοσμήσετε. Χρειάζεστε ένα λεπτό καλσόν, σπάγκο και φύλλα λουλουδιών ή βοτάνων π.χ. δεντρολίβανο, ρίγανη, ή φυλλαράκια από τριανταφυλλιές, φτέρη κ.ο.κ. Κόβετε το καλσόν σε κομμάτια που να έχουν τέτοιο μέγεθος ώστε να τυλίγουν ένα αβγό. Βάζετε ένα φύλλο επάνω στο αβγό, καλύπτετε με το καλσόν, το τεντώνετε καλά ώστε να κρατάει ακίνητο το φύλλο και δένετε σφιχτά το τεντωμένο καλσόν με τον σπάγκο. Βουτάτε τα αβγά στην κατσαρόλα με τη βαφή και τα αφήνετε για όσο χρόνο σας προτείνει η συσκευασία. Βγάζετε τα αβγά από την κατσαρόλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Αφαιρέστε το τούλι και ξεκολλήστε το φυλλαράκι. Γυαλίστε με ένα λαδωμένο βαμβακερό πανάκι. Μπορείτε να βάλετε κι αυτοκόλλητα πριν τη βαφή ή να χρησιμοποιήσετε λαστιχάκια  για να φτιάξετε σχέδια, ή να χρησιμοποιήσετε δύο βαφές, ακόμη και με ανεξίτηλο μαρκαδόρο μπορείτε να κάνετε σχέδια ή με βερνίκι νυχιών.

Αν αποφασίσεις να βάψετε αβγά με φυσικό τρόπο, επέλεξε λευκά αβγά, αφού στα καφέ, το χρώμα δεν γίνεται τόσο έντονο, τα οποία θα βάψεις στην κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα από διάφορα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσεις για 20 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.  Αφήστε τα αβγά να στεγνώσουν και τα γυαλίζετε.

Όσο για τα χρώματα; Με φύλλα κρεμμυδιών βγάζεις κόκκινα αβγά. Με κόκκινο λάχανο βάφεις μπλε αβγά. Με κουρκουμά φτιάχνεις κίτρινα αβγά. Ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά μπορούν να σε βοηθήσουν σε όλα και στο βάψιμο των αβγών και στο στόλισμά τους με τα φύλλα κ.ο.κ., και στο γυάλισμα. Τι λες θα σπάσετε εφέτος τους κανόνες και θα βάψετε και θα στολίσετε μαζί με τα παιδιά σου τα αβγά σας; Καλά τσουγκρίσματα!