Αγαπημένο γλυκό ψωμί της Λαμπρής, τα τσουρέκια που φτιάχνουμε είτε τη Μεγάλη Πέμπτη, είτε το Μεγάλο Σάββατο, είναι πιο νόστιμα όταν είναι αφράτα και μοσχοβολιστά, και τη στιγμή που τα δαγκώνεις νιώθεις τις ίνες ή τις κλωστές αν πορτιμάτε στον ουρανίσκο σου.
Υλικά
1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή για τσουρέκια)
500 γραμμάρια ζάχαρη
250 ml χλιαρό νερό
250 ml γάλα
250 γρ. βούτυρο Κερκύρας
100 γρ. φρέσκια μαγιά
15 γρ. μαχλέπι
10 γρ. μαστίχα
6 αβγά
Λίγο αλάτι στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού
Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι βάζοντας σε ένα μπολ, λίγη ζάχαρη, τη μαγιά, το νερό και το γάλα. Διαλύστε τη μαγιά και προσθέστε το 1/2 κιλού αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος για κάποιες ώρες ώστε να φουσκώσει. Σε μία μεγάλη λεκάνη, αδειάστε το προζύμι και προσθέστε, τα αβγά, το 1 κιλό αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και όλη την υπόλοιπη ζάχαρη. Ζυμώστε με τους γάντζους του μίξερ σας μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα για περίπου 25 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και ζυμώστε με τους γάντζους ξανά για άλλα 20 λεπτά. Φτιάξτε τα τσουρέκια σας σε πλεξούδες κατά προτίμηση και βάλτε τα στο ταψί επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, αλείψτε τα με λίγο αυγό και πασπαλίστε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και στολίστε με κόκκινο αβγό. Ψήστε τα για 10-15 λεπτά στους 170 βαθμούς και μετά στους 150 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Καλό Πάσχα!