Στον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και ως περιφερειακού κόμβου ανάπτυξης παγκόσμιας εμβέλειας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο του 2ου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), στο Πεκίνο.
Ο πρωθυπουργός πήρε πρώτος τον λόγο στην Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου στο πλαίσιο του φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο.
Στο Πεκίνο για τις εργασίες του «Belt and Road Forum II». Παρέμβαση στις εργασίες της Ολομέλειας Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου του θεσμού. #BeltandRoadForum pic.twitter.com/836SsQfsrX
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 26, 2019
«Για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου “Δρόμου του Μεταξιού” συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα, σήμερα, εκμεταλλεύεται τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Θέλουμε η γειτονιά μας, η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο, αλλά μια γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού μπορεί να αποτελέσει ένα όραμα και μία πρωτοβουλία με εξαιρετικά σημαντική στόχευση που θα αφορά το μέλλον αλλά θα παίρνει παραδείγματα από το παρελθόν».
«Σήμερα, με σύγχρονους όρους πρέπει πάλι να δουλέψουμε για την ανάπτυξη του ειρηνικού νήματος, με σύγχρονους όρους, που σημαίνει με όρους παγκόσμιου διαδρόμου διασυνδεσιμότητας. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς κανόνες», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πρωτοβουλία οδηγεί σε ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, και στην αναβάθμιση των μεταφορών, της ενέργειας και της καινοτομίας.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και συνεχάρη την Κίνα, που γιορτάζει φέτος τα 70 της χρόνια και «τη συνέχιση του κινεζικού ονείρου».
O Aλέξης Τσίπρας είχε επαφές με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping, στο Πεκίνο. pic.twitter.com/15pOIXRPIa
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 26, 2019
Σήμερα υπογράφηκε και το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα. Το τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής επικεφαλής του κινεζικού υπερυπουργείου για την οικονομική ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Διμερής συνάντηση με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang και υπογραφή του νέου τριετούς Πλαίσιου Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας. pic.twitter.com/S3kpBuWNZm
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 26, 2019