Από τις πιο αγαπημένες γλυκές πίτες η Γιαννώτικη γαλατόπιτα με φύλλο, έχει θέση στο τραπέζι της Λαμπρής, και θα την απολαύσουν όσοι τη δοκιμάσουν.

Υλικά

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα

200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

150 γρ. ζάχαρη

2 αβγά

1 κουταλάκι σούπας βούτυρο πρόβειο

1/2 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τα φύλλα

5 φύλλα κρούστας

2 κ. γλ. κανέλα σκόνη για το φύλλο

2 κ. γλ. ζάχαρη

100 γρ. λιωμένο βούτυρο πρόβειο

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη

κανέλα σκόνη

Εκτέλεση    

Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Παράλληλα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αβγών σταδιακά, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10 λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την μία κουταλιά πρόβειο βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς C. Για να ετοιμάσουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα και την ζάχαρη. Βουτυρώνουμε τρία από τα φύλλα και τα απλώνουμε σε ταψάκι διαμέτρου 28 εκατοστών. Πασπαλίζουμε με το 1/3 της κανελοζάχαρης. Βουτυρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το απλώνουμε στο ταψάκι και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψάκι και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω. Ψήνουμε για 50 λεπτά  με 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο, όπως σε όλες τις πίτες στις οποίες χρησιμοποιείτε βούτυρο, μπορείτε να βάλετε την πίτα στο ψυγείο για μία ώρα πριν το ψήσιμο.