Μια ελαφρώς πειραγμένη εκδοχή της παραδοσιακής μαγειρίτσας, χωρίς το ρύζι και με επιπλέον υλικό το σταμναγκάθι.

Υλικά

1 συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος

1 ½ κιλό σταμναγκάθι

3 μαρούλια ψιλοκομμένα

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

50 ml ελαιόλαδο

100 ml λευκό κρασί

2 αβγά

χυμός από 2 λεμόνια

20 γρ. κορν φλάουρ

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού έχουμε μπλανσάρει τα πνευμόνια και τις καρδιές, σε μία κατσαρόλα με νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντας  περιστασιακά, με μία τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια. Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά  ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει για 4 με 5 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε τα έντερα, το συκώτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα κι ελαφρώς να πιάσουν στον πάτω. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μαρούλια και καλύπτουμε με νερό ανάλογα με το πόσο σουποειδή θέλουμε τη μαγειρίτσα μας. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 1 ώρα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σταμναγκάθι και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει για μισή τουλάχιστον ακόμη ώρα και δοκιμάζουμε. Ρίχνουμε νερό και αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί. Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό λεμονιού και μέσα διαλύουμε το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ώστε να πήξει λίγο η σούπα. Αβγοκόβουμε και σερβίρουμε.