Ένα έθιμο που κρατά τις ρίζες από πολύ παλιά στην Κρήτη αναβιώνει και φέτος στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς του δήμου Αποκορώνου.
Πρόκειται για το έθιμο της ευλογίας των προβάτων στον μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού ανάμεσα στις προτομές του κρητικού οπλαρχηγού Γύπαρη και του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το έθιμο έχει πολύ βαθιές ρίζες στον χρόνο. Γινόταν και στην Τουρκοκρατία και κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, δηλαδή χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι παρήγορο ότι ο Ασηγωνιώτης βοσκός επιμένει και ζει σε αυτό τον δυσπρόσιτο αλλά φιλόξενο τόπο, διατηρώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου που βρήκε από τους προγόνους του.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και η παράδοση θέλει να κατεβάζουν τα κοπάδια τους από τα βουνά για να πάρουν την ευλογία του Αγίου που θεωρείται ο προστάτης τους.
Το θέαμα είναι εντυπωσιακό χιλιάδες πρόβατα οδηγούνται από τα βουνά μέσα σε μικρά στενά του χωριού για να καταλήξουν στην αυλή της εκκλησίας.
Εκεί ο ιερέας τα ευλογεί και στην συνέχεια οι κτηνοτρόφοι αρμέγουν τα πρόβατα και τα κατσίκια μοιράζοντας το γάλα στους πιστούς που επισκέπτονται το χωριό ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου από κάθε γωνιά της Κρήτης, ενώ τα τελευταία χρόνια οργανώνονται και εκδρομές ειδικά για τους τουρίστες που βρίσκονται για τις διακοπές τους στο νησί.
Ο ήχος από τα κουδούνια των προβάτων (λέρια) αντηχεί σε κάθε γωνιά του χωριού φθάνοντας μέχρι και την μαδάρα.
Μετά το τέλος της τελετής τα κοπάδια επιστρέφουν στα ποιμνιοστάσια ενώ στο χωριό στήνεται παραδοσιακό κρητικό γλέντι.
Στους επισκέπτες εκτός από το γάλα προσφέρονται κρητικά παξιμάδια και τσικουδιά.
Κάθε χρόνο από την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου υπολογίζεται ότι περνούν περίπου 30.000 πρόβατα, ενώ το γάλα που προσφέρεται ξεπερνάει, συνήθως, τα 1.000 κιλά.
Οι κτηνοτρόφοι με τον τρόπο αυτό εκπληρώνουν το τάμα τους στον προστάτη Άγιο τους. Όπως λένε οι ντόπιοι το έθιμο συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Οι κτηνοτρόφοι στην Ασή Γωνιά θεωρούν αδιανόητο να μην πάρει το κοπάδι τους την ευλογία του αγίου Γεωργίου. «Είναι τιμή στον άγιο Γεώργιο και καλή τύχη για το χωριό» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα μάλιστα με μια πολύ παλιά παράδοση όσοι κτηνοτρόφοι δεν κατεβάσουν τα κοπάδια τους στην εκκλησία δέχονται τη νύκτα την «επίσκεψη» του Αγίου.