Ήταν 15 Ιανουαρίου του 1973. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γιόρταζε τα 67α γενέθλιά του στη Νέα Υόρκη όταν έλαβε το μήνυμα που θα τον συνέτριβε οριστικά και αμετάκλητα.
Ο 25χρονος γιος του Αλέξανδρος, τον οποίο είχε αποκτήσει με την Τίνα Λιβανού, είχε εμπλακεί σε αεροπορικό δυστύχημα με το καινούργιο αεροπλάνο του μάρκας Πιάτζιο το οποίο συνετρίβη από ύψος 10-15 μέτρων με ταχύτητα 160 χλμ την ώρα, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.
Ο Αλέξανδρος τραυματίσθηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Οι άλλοι δύο πιλότοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.
Ο Ωνάσης παράτησε τη γιορτή και έφυγε εσπευσμένως από τη Νέα Υόρκη, μαζί με την Τζάκι. Μαζί του έφερε τρεις Αμερικανούς νευροχειρουργούς με επικεφαλής τον Πόκιν, τον καλύτερο στον κόσμο.
Ταυτόχρονα το γραφείο του στο Λονδίνο ναύλωσε αεροπλάνο της ΒΕΑ και μετέφερε αμέσως, ως μοναδικό επιβάτη, τον άγγλο νευροχειρουργό Ρίτσαρντσον στην Αθήνα.
Το μεσημέρι της 23 Ιανουαρίου 1973 οι τέσσερις νευροχειρουργοί εξέτασαν για τελευταία φορά τον Αλέξανδρο. Αργά το απόγευμα ο Πόκιν κάλεσε τον Αριστοτέλη και του είπε ξερά: «Δεν υπάρχουν ελπίδες διάσωσης του γιου σου και κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί στη ζωή είναι άσκοπη και βασανιστική».
Λίγα λεπτά μετά, στις 7 το απόγευμα, ο Αριστοτέλης ζήτησε από τους γιατρούς να βγάλουν τα σωληνάκια για να μην ταλαιπωρείται ο γιος του.
Μόλις οι γιατροί ανήγγειλαν τον θάνατο του Αλέξανδρου, η μητέρα του Τίνα, λιποθύμησε και ο Αριστοτέλης ξέσπασε σε λυγμούς.
Τα ευτυχισμένα χρόνια
Υπήρξαν, ωστόσο, και ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος έμεινε γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, αλλά και ως ένας μεγάλος καρδιοκατακτητής που δεν σταματούσε να πολιορκεί τις γυναίκες.
Όλοι ξέρουμε για τον μεγάλο του έρωτα με την Μαρία Κάλλας, ο οποίος ξεκίνησε μάλιστα όταν και οι δύο ήταν παντρεμένοι και φυσικά κανείς δεν ξεχνά το γάμο του με την Τζάκι Κένεντι, μετέπειτα Ωνάση.
Πριν από όλα αυτά, όμως, το 1946,σε ηλικία 46 χρονών παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη την πρώτη του σύζυγο, Τίνα Λιβανού, κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού. Η Τίνα ήταν μόνο 14 χρονών όταν ο Ωνάσης ζήτησε το χέρι της και κατάφερε τελικά να την παντρευτεί όταν αυτή έγινε 17.
Τα πρώτα χρόνια του γάμου τους πέρασαν ανέμελα μέσα σε κοσμικά events, πολυτέλεια και χλιδή. Γρήγορα, το 1948 η Τίνα Λιβανού γέννησε το πρώτο τους παιδί τον Αλέξανδρο και τρία χρόνια μετά την κόρη τους τη Χριστίνα. Αυτή η περίοδος ήταν η πιο ήρεμη και ευτυχισμένη, καθώς μετά άρχισαν τα πρώτα σύννεφα.
Η Τίνα γνώριζε πως ο Αρίστος δεν ήταν πιστός και το ίδιο και η ίδια. Εκείνη φλέρταρε με τον νεαρό εκατομμυριούχο Ρεινάλντο Χερέρα, ενώ ο Ωνάσης ερωτεύτηκε την Μαρία Κάλλας χωρίς κανέναν ενδοιασμό και την διεκδίκησε χωρίς να νοιαστεί για το γάμο του. Η σχέση της Τίνας και του Αρίστου είχε φτάσει στο τέλος της, οδηγώντας στο αναπόφευκτο διαζύγιο το 1959.
Ακολούθησε ο θρυλικός γάμος του με την χήρα του δολοφονηθέντος Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, η οποία έκτοτε ονομαζόταν Τζάκι Κένεντι-Ωνάση.
Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου η Τίνα βρέθηκε νεκρή στο Παρίσι από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών, ενώ ο Αριστοτέλης άφησε την τελευταία του πνοή το 1975 λόγω οξείας μυασθένειας.
Το 1988 η «κατάρα» των Ωνάσηδων ολοκληρώθηκε με τον θάνατο της κόρης του Χριστίνας η οποία βρέθηκε νεκρή στη μπανιέρα της στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Η μοναδική εν ζωή απόγονος της δυναστείας είναι σήμερα η Αθηνά Ρουσσέλ-Ωνάση, της οποίας η ζωή έχει περάσει επίσης από χίλια κύματα…