«Τα ρέστα της» παίζει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις ευρωκάλπες, βάζοντας στο παιχνίδι της παροχολογίας υποσχέσεις και προσδοκίες για 13ο μισθό και για 13η σύνταξη.
Υπο την πίεση των δημοσκοπήσεων και μπροστά στον κίνδυνο μιας βαριάς εκλογικής ήττας, το Μέγαρο Μαξίμου με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μοιράζει υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης. Παράλληλα καλλιεργεί προσδοκίες για την καταβολή επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους υπό τη μορφή 13ου μισθού.
Το δόγμα «Ευκλείδη, δώσ’τα όλα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά και τις νεότερες φουσκωμένες προβλέψεις της κυβέρνησης για το υπερπλεόνασμα του 2019, μέσω των οποίων οποίων ανοίγει «δημοσιονιονομικός χώρος» για παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι εξαγγελίες που αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα από την ηγεσία της κυβέρνησης και στις οποίες κεντρικό ρόλο, εκτός από τις νέες ρυθμίσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία και τις υποσχέσεις για τις μειώσεις στους φόρους, θα έχουν και οι εξαγγελίες προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Δηλαδή, λίγο πριν από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την τύχη των κομμένων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες σε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για άμεση καταβολή, πιθανόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενός επιδόματος. Αυτό, με βάση τα όσα διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, ενδεχομένως να έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα λαμβάνοντας τη μορφή του 13ου μισθού.
Καλλιεργούν προσδοκίες
Βέβαιος, ότι η 13η σύνταξη θα περιλαμβάνεται στο πακέτο Τσίπρα με τα μόνιμα μέτρα εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (Realnews). Οπως είπε «μεθοδικά, σταδιακά και στοχευμένα θα λαμβάνουμε επανορθωτικά και αναπτυξιακά μέτρα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. Καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη».
Το χαλί πάντως για τις νέες έκτακτες προεκλογικές παροχές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ άμεσα και για υποσχέσεις ελαφρύνσεων δισεκατομμυρίων για την επόμενη τριετία έχουν στρώσει οι νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι προβλέψεις που αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αφορούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ για φέτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία υπολογισμού του προγράμματος (4,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat), όταν η επίσημη μέχρι πρότινος πρόβλεψη του προϋπολογισμού αφορούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση ήδη έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις εντός των ημερών τόσο για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα όσο και για εφάπαξ, εδώ και τώρα.
Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των εταίρων απέναντι στο εκτεταμένο κυβερνητικό πακέτο παροχών αναμένεται να έχει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup. Σε κάθε περίπτωση, το νέο πακέτο Τσίπρα με τα έκτακτα και μόνιμα μέτρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών από την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Το πρώτο κύμα, συνδυάζοντας ένα τμήμα εφάπαξ μέτρων και ένα κομμάτι μόνιμου χαρακτήρα θα δοθεί άμεσα, μαζί με την ενεργοποίηση των νέων σχημάτων ρυθμίσεων οφειλών σε 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία και την Εφορία. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ, μετατάξεις αγαθών από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13%, μείωση επιβαρύνσεων στον ΕΦΝΙΑ, μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μπορεί να ηχούν ευχάριστα στα αφτιά των ψηφοφόρων αλλά είναι μέτρα τα οποία εντάσσονται σε ένα πλαίσιο υποσχέσεων για την επόμενη τετραετία και αν κρίνει κανείς από τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστες πιθανότητες να τα υλοποιήσει.
Πάντως το κόστος των ελαφρύνσεων είναι μεγάλο. Μόνο η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% που βρίσκεται στο τραπέζι κοστίζει 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά το 2021, ενώ η μείωση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 24% στο 23% κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Οι παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι
1 Καταβολή εφάπαξ επιδόματος ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ένα μέτρο που θα έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα τύπου 13ης σύνταξης ή και 13ου μισθού
2 Μείωση κανονικού συντελεστή από το 24% στο 22%
3 Μετατάξεις αγαθών από τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο 13%
4 Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση
5 Διατήρηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε Χίο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Λέρο
6 Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
7 Ακύρωση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου
8 Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
9 Μείωση ΕΝΦΙΑ
10 Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για εφάπαξ εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών
11 Ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις
12 Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών
13 Πάγωμα στις περικοπές και αναδρομική αύξηση των συντάξεων χηρείας
14 Προκαταβολές εφάπαξ
15 Ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης για βαρέα και ανθυγιεινά