H Aθήνα χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με όρια λειτουργίας για το Αirbnb, ήταν το κοινό συμπέρασμα του debate των υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, Παύλου Γερουλάνου και Νάσου Ηλιόπουλου στο One Channel.
«Ευλογία και κατάρα» χαρακτήρισε το Αirbnb ο Κώστας Μπακογιάννης. «Ευλογία γιατί μπορεί να τονώσει το εισόδημα και κατάρα αν εξελιχθεί απολύτως άναρχα, χωρίς ρυθμιστικό σχέδιο», εξήγησε.
Αναφορικά με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το Αirbnb ο κ. Μπακογιάννης εκτίμησε ότι «είναι ένα ποτάμι που κυλάει και δεν γυρίζει πίσω». Σημείωσε δε ότι πρέπει να συμφωνηθεί πως το Αirbnb «είναι ένα θέμα που αφορά τον δήμο της Αθήνας και όχι την κυβέρνηση, γιατί ο δήμος ξέρει καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες και οι προοπτικές κάθε γειτονιάς».
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμό για τον τουρισμό στην Αθήνα.
«Δεν χρειάζεται ούτε να το αγιοποιήσουμε, ούτε να το δαιμονοποιήσουμε. Πρέπει να βάλουμε όρια», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος φέρνοντας ως παράδειγμα τον αριθμό διαμερισμάτων ανά ΑΦΜ. «Δεν πιστεύω ότι είναι η ελπίδα της μεσαίας τάξης. Θυμάμαι την τελευταία φορά που κάτι τέτοιο αναφέρθηκε και αυτή ήταν το χρηματιστήριο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ένιωθε πολύ πιο ασφαλής με το Αirbnb «αν οι επισκέπτες που έρχονται στην Αθήνα ξαναέρχονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα».
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση υπέρ της Αθήνας , δεν βλέπουμε όμως ακόμα να επαναλαμβάνονται αρκετά ώστε να μπορούν να στηρίξουν αυτήν την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σήμερα στον τουρισμό. Αν αρχίσει να έρχεται λιγότερος κόσμος στην Αθήνα, οι τιμές του Αirbnb θα πέσουν και η δυνατότητα των ανθρώπων που δανείστηκαν για να εξυπηρετήσουν τα σπίτια τους θα καταρρεύσει. Θέλει πολύ προσοχή», είπε και κατέληξε: «Πρέπει να στηρίξουμε το airbnb, αλλά πρέπει και να προειδοποιήσουμε ότι είναι ένας κίνδυνος αν αποδειχθεί φούσκα».
Την άποψη ότι το Αirbnb είναι ένα «σύγχρονο φαινόμενο που δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε στη βάση άσπρο-μαύρο», εξέφρασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Υπήρχαν και γειτονιές που βοηθήθηκαν από αυτήν την τάση, πρέπει όμως να μπουν όρια γιατί δεν είμαστε σε αυτήν την αρχική κατάσταση», υπογράμμισε και εξήγησε: «Πρώτον πρέπει να υπάρχει εξαίρεση νομικών προσώπων, δεύτερον πρέπει να μπουν όρια πόσα διαμερίσματα ανά ΑΦΜ και τρίτον, πρέπει να μπει και χρονολογικό όριο δηλαδή το πόσες ημέρες μέσα στο χρόνο θα μπορείς να το χρησιμοποιείς».
Σημείωσε ότι η Ανοιχτή Πόλη σκοπεύει να καταθέσει μια τέτοια πρόταση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο «ώστε με βάση αυτό να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει συγκεκριμένα όρια».