Ενστάσεις εκφράζουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων για το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών σε έως 120 δόσεις σε ό,τι αφορά την Εφορία, αφού τα όσα προβλέπει για τις επιχειρήσεις δεν κάλυψαν τις προσδοκίες τους. Ως εκ τούτου εκφράζουν φόβους ότι δεν θα αποφευχθούν νέα λουκέτα.
Αντίθετα ικανοποίηση εκφράζουν για τη ρύθμιση που αφορά χρέη στα Ταμεία.
«Δώρο – άδωρο» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Ζορπίδης, το σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις.
«Η μόνη διευκόλυνση που παρέχεται για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) είναι η αύξηση των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε 18, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικό», αναφέρει.
Αντίθετα, αναφερόμενος στη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επισημαίνει: «είναι εξαιρετικά θετική η διάταξη για ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα επιτρέψει σε χιλιάδες συναδέλφους μας να βγουν στη σύνταξη, κάτι που – λόγω χρεών – τους στερούσε ο ισχύων νόμος», ενώ εκφράζει την άποψη ότι «η ίδια διευκόλυνση θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και για τα χρέη προς την εφορία».
«Η σημερινή κυβέρνηση νομοθετεί με το βλέμμα, όχι στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας αλλά στις κομματικές της προτιμήσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντα», καθώς «προωθεί νέες ευνοϊκές διατάξεις προς τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους συνεταιρισμούς εργαζομένων όπως και προς όσους παρανόμως εισέπραξαν ποσά από ασφαλιστικά ταμεία», καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Ο ΕΣΑ θα απαιτήσει την εφαρμογή τουλάχιστον 48 δόσεων
Δικαιωμένος, εν μέρει, δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για τη ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις.
Ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με το ίδιο σθένος που διεκδικούσε την άμεση εφαρμογή ενός απλού συστήματος 120 δόσεων για όλους τους νοικοκύρηδες που θέλουν με την εργασία τους να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, θα απαιτήσει να εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο σχέδιο τουλάχιστον 48 δόσεων και για τα νομικά πρόσωπα, ώστε να μην μπουν μερικά λουκέτα ακόμη και να χαθούν κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας, χύνοντας κατόπιν εορτής κροκοδείλια δάκρυα».