Η πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δόθηκε ήδη κατά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της κατάθεσης της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, την απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και εν συνεχεία από την προεκλογική ομιλία Τσίπρα στην Ξάνθη. Χωρίς αμφιβολία θα πρόκειται για μάχη χαρακωμάτων, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μόλις 20 μέρες πριν από τις κάλπες για Ευρωβουλή και αυτοδιοίκηση, που ωστόσο έχουν λάβει χαρακτηριστικά αναμέτρησης εθνικών εκλογών.
Οι δύο «μονομάχοι» το ξεκαθάρισαν και εν όψει και της «καυτής» συζήτησης στη Βουλή: Η κάλπη της 26ης Μαΐου έχει χαρακτήρα αναμέτρησης εθνικών εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να φύγει με την ψήφο του στις επικείμενες εκλογές, ενώ και ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι λέγοντας από την Ξάνθη ότι βρίσκεται ενώπιον της κρίσης του ελληνικού λαού ο οποίος «θα δώσει την ετυμηγορία για το ποιος θέλει να τον κυβερνά».
Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα αρχίσει στις 18:00 την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο να «πλήξει» το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στρέψει τη συζήτηση στην οικονομία, την οποία θεωρεί προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ για την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αποφύγει τα κρίσιμα επίδικα των πολλαπλών αναμετρήσεων, αξιοποιώντας ένα από τα ισχυρότερα κοινοβουλευτικά όπλα, αλλά όχι για να συζητήσει για την οικονομία, που τόσο καιρό έχει στο επίκεντρο της κριτικής του έναντι της κυβέρνησης. Αντίθετα, η κυβέρνηση -σύμφωνα πάντα με τον Γιάννη Δραγασάκη- θα αδράξει την ευκαιρία για μια ευρύτερη συζήτηση, ακόμη και σύγκριση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.
Όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ξάνθη, αύριο, Τρίτη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα ανακοινώσουν το πακέτο μόνιμων μέτρων. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέβαλε την αυριανή επίσκεψη του στα Γιάννενα.
Η πρόγευση
Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα εντάξει στη συζήτηση όλες τις προεκλογικές παροχές, ενώ η αντιπολίτευση θα απαντήσει ότι τα «δωράκια» γίνονται χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από την αφαίμαξη των πολιτών -κάτι που πλέον ομολογούν ακόμη και οι θεσμοί. Από την συζήτηση δεν θα λείψουν τα πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο Μάτι, ή τις διακοπές του πρωθυπουργού σε εφοπλιστικό γιοτ τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία, ή τα σκάνδαλα τύπου Πετσίτη.
Επιπλέον, η ΝΔ θα «βομβαρδίσει» την κυβέρνηση στο πεδίο των πολιτικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επικαλούμενη θεσμική εκτροπή. Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το πλαίσιο της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά του Παύλου Πολάκη, σήκωσε τους τόνους επισημαίνοντας ότι από πρακτικές τύπου Πολάκη πλήττεται και διαβρώνεται η Δημοκρατία.
«Οπουδήποτε στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα χρειαζόταν πρόταση μομφής, καθώς σε ανάλογο περιστατικό ο υπουργός θα είχε πάει σπίτι του» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε: «Ο αυταρχισμός του Παύλου Πολάκη είναι το σύνορο με τη Δημοκρατία. Ο Πολακισμός είναι φασισμός και μια δημοκρατική Βουλή οφείλει να καταδικάσει».
Στρεφόμενος, δε, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είστε και εσείς Πολάκηδες; Είστε με τους πολλούς ή με τους Πολάκηδες; Είστε με την ανθρωπιά, την αξιοσύνη ή με τον αυταρχισμό;», για να καταλήξει: «Κι εσείς αξίζετε καλύτερα από τον κ. Πολάκη, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ».
Από τα βέλη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν γλίτωσε ούτε ο νέος υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τον κάλεσε να απολαύσει τα κοινοβουλευτικά έδρανα για το λίγο χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται σε αυτά, υπογραμμίζοντας ότι «κάνατε πολλά για την καρέκλα». Κατήγγειλε, δε, την πολιτική ηθική Τσίπρα, μιλώντας για «ενοικιαζόμενους υπουργούς, μετά τους ενοικιαζόμενους βουλευτές, τύπου Airbnb», για να καταλήξει: «Το συμβόλαιό σας λήγει όμως στις 26 Μαΐου».