Στην τελευταία συνάντησή τους με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τα κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, αρκέστηκαν να πουν κυβερνητικές πηγές, ενώ τα μηνύματα ότι οι θεσμοί είναι αν μη τι άλλο προβληματισμένοι πληθαίνουν.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών παρουσιάσθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου χθες.
Αποχωρούν οι θεσμοί
Σημειώνεται ότι με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκαν και οι τριήμερες επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Όπως επισήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη της τρίτης έκθεσης, η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου.
Σε αναμμένα κάρβουνα οι θεσμοί
«Μουδιασμένες» είναι οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών που επικαλούνται από το πρωί διεθνή μέσα ενημέρωσης προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις των μέτρων στον προϋπολογισμό.
Το τρικ δε της κυβέρνησης με τα πλεονάσματα και την επίτευξη των στόχων περιπλέκει την κατάσταση.
Επιπλέον λόγος για να είναι συγκρατημένοι είναι και η σαφής «εντολή» για αποφυγή εντάσεων εν όψει ευρωεκλογών.
Έτσι η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ήταν αναμενόμενη, εστιάζοντας στην τήρηση των συμφωνηθέντων στόχων, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να πει ότι χρειάζεται ενδελεχής συζήτηση της Αθήνας με τους θεσμούς.
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο Bloomberg.
«Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι από τους ανώτερους αξιωματούχους που ασχολούνται με την Ελλάδα, δεν φάνηκαν να είναι ενήμεροι για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και μάλλον αιφνιδιάστηκαν.
Ο μόνος θεσμός που πιθανώς είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος σχολίασε στο Bloomberg μέσω εκπροσώπου του ότι «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη. Συμφώνησαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022».
Ο ίδιος διασαφήνισε ότι «ο συμφωνημένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ», επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει στο Eurogroup του καλοκαιριού του 2018.
Θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, παραδέχεται κυβερνητικός αξιωματούχος αν και σε ένα βαθμό προεξοφλεί την θετική αντίδρασή τους λέγοντας ότι η λύση με τον ειδικό λογαριασμό – εγγύηση για τους πιστωτές είναι μια κατάσταση win-win.
«Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά πρόκειται για ιδέα win- win» είπε από την πλευρά του αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησε στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας.