Προσπάθεια να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση των πωλούμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές καταβάλλουν οι υποψήφιοι επενδυτές.
Αυτό αναφέρουν πηγές των κύριων διεκδικητών 20 ημέρες πριν από τη λήξη της ημερομηνίας (28 Μαΐου) για την κατάθεση των οικονομικών τους προτάσεων. Σύμφωνα με τους ίδιους, όπως φάνηκε και από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη το 2018 έκλεισαν με «καθαρές ζημιές 361,8 εκατ. ευρώ και παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας πως πια έχουν μπει σε τροχιά κερδοφορίας, εντούτοις το δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον εις βάρος του άνθρακα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των λιγνιτικών σταθμών».
Εντούτοις, κύκλοι υποψήφιων επενδυτών σημειώνουν ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού με «αξιόλογες» προσφορές.
Οι αβεβαιότητες που προκαλούν για τις ανθρακικές μονάδες παραγωγής ρεύματος οι πολιτικές των Βρυξελλών για μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτυπώνονται και σε ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος που επηρεάζει καθοριστικά το κόστος λειτουργίας τους. Αυτό των τιμών των δικαιωμάτων CO2 που αγοράζουν οι ρυπογόνες εταιρείες. Αυτές κινούνται στα επίπεδα των 26-28 ευρώ ανά τόνο, όταν πέρυσι ήταν κάτω από 20 ευρώ τον τόνο. Οι προβλέψεις, δε, δείχνουν να εκτινάσσονται στα 30 ευρώ τον τόνο έως το τέλος του 2019.
-Τι επιδιώκουν οι υποψήφιοι επενδυτές;
-Ποιοι και γιατί θέλουν να κλείσει η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων;
-Γιατί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να μπει τώρα «πωλητήριο»
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Πέμπτης
Μικρό καλάθι προσφορών από τους επενδυτές