Εκαψαν χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος οι αλλαγές που έκανε πέρυσι η κυβέρνηση στις κλίμακες ημερήσιας και κυρίως της νυχτερινής τιμολόγησης για τη ρυθμιζόμενη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Νοικοκυριά που δεν είχαν ούτε αυτόν το χειμώνα τη δυνατότητα να ζεσταθούν με πετρέλαιο θέρμανσης ή δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου αναγκάστηκαν να ανάψουν ηλεκτρικά σώματα, όπως καλοριφέρ, θερμοσυσσωρευτές ή κλιματιστικά, με αποτέλεσμα αν και η κατανάλωσή τους δεν υπερέβη την περσινή εντούτοις έλαβαν από τους προμηθευτές ρεύματος φουσκωμένους λογαριασμούς. Οι λυπητερές… έσκασαν στα γραμματοκιβώτια των νοικοκυριών και αφορούσαν τις καταναλώσεις της περιόδου Νοεμβρίου – Μαρτίου.
Οι καταναλωτές υπέστησαν σοκ, καθώς μελετώντας τους λογαριασμούς τους διαπίστωναν ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης προερχόταν από τις ΥΚΩ (χρέωση που επιβάλλεται από το κράτος) και μάλιστα στη διάρκεια της νυχτερινής κατανάλωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι και η φθηνότερη. Εκείνες τις ώρες, όπως για παράδειγμα από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, πολλές οικογένειες κάνουν χρήση των ηλεκτρικών τους συσκευών προκειμένου να εξοικονομούν κόστος. Τις ώρες αυτές επίσης άναβαν και τα ηλεκτρικά σώματα για να ζεσταθούν. Τα «ΝΕΑ» έχουν λάβει αρκετές διαμαρτυρίες καταναλωτών και σήμερα δημοσιεύουν ενδεικτικά ορισμένες εξ αυτών.
Νοικοκυριό που μένει σε κατοικία 145 τ.μ. πλήρωσε ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση 6.941 κιλοβατώρων ρεύματος και 1.091 ημερησίως 459,71 ευρώ. Την περασμένη αντίστοιχη περίοδο για υψηλότερη κατανάλωση 7.085 κιλοβατώρων τη νύχτα και 1.098 την ημέρα είχε πληρώσει ΥΚΩ μόλις 70,67 ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης του λογαριασμού αρκεί να αναφερθεί ότι το συνολικό φετινό ποσό πληρωμής του νοικοκυριού ήταν 1.301,83 ευρώ. Δηλαδή το 35% του συνολικού λογαριασμού είναι από τις ΥΚΩ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε άλλη οικογένεια που επίσης διαμένει σε κατοικία 145 τ.μ. Για ημερήσια κατανάλωση 790 κιλοβατώρων και νυχτερινή 4.089 κιλοβατώρων πλήρωσε για ΥΚΩ 215,21 ευρώ. Την περσινή χειμερινή σεζόν για ημερήσια κατανάλωση 1.007 κιλοβατώρων και νυχτερινή 4,781 είχε πληρώσει μόλις 49,54 ευρώ ΥΚΩ.
Πώς πήραν… φωτιά
Γιατί, όμως, κάηκαν αυτά και χιλιάδες άλλα νοικοκυριά;
Στις αρχές του 2018 με τροπολογία που πέρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άλλαξες τις κλίμακες κατανάλωσης και τις αντίστοιχες χρεώσεις αλλά και τον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ. Μέχρι και το 2017 εφαρμοζόταν όντως ένα άδικο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο αν η κατανάλωση υπερέβαινε έστω και κατά μία κιλοβατώρα ένα κλιμάκιο τότε η τιμολόγηση γινόταν για όλες τις ποσότητες ρεύματος με την υψηλότερη χρέωση της επόμενης κλίμακας. Αυτό διορθώθηκε με την τροπολογία κι έτσι μόνο η υπερβάλλουσα ποσότητα τιμολογείται με την υψηλότερη χρέωση.
Ωστόσο, τα κλιμάκια των ΥΚΩ από τέσσερα έγιναν τρία. Πιο συγκεκριμένα, παρέμεινε η κατηγορία των 0 έως 1.600 κιλοβατώρων με σχεδόν την ίδια χρέωση στα 0,00690 ευρώ. Παρέμεινε επίσης και η δεύτερη κλίμακα από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες. Η χρέωση όμως αυξήθηκε στα 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα αντί 0,0157 ευρώ. Δημιουργήθηκε μία νέα κλίμακα από 2.001 και άνω κιλοβατώρες με χρέωση 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν υπήρχαν στη θέση δύο (από 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες με 0,03987 ευρώ και από 3.001 και πάνω με 0,04488 ευρώ).
Οι νέες χρεώσεις με τις αλλαγές ισχύουν και για τη νυχτερινή κατανάλωση των ΥΚΩ όταν πριν από το νέο νόμο ήταν 0,00889 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξάρτητα από το ύψος κατανάλωσης. Με τους τρόπους αυτούς εκτινάχθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος. Και αυτό συνέβη προκειμένου με τη διόρθωση του προηγούμενου άδικου τρόπου της διόρθωσης να μην υπάρξουν απώλειες εσόδων από τον «κουμπαρά» των ΥΚΩ.