Η φωτιά στο πολιτικό σκηνικό που άνοιξε η συζήτηση για την οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα και τη Χούνται είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, ρίχνοντας ακόμη πιο χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης κι επιτρέποντας τη λάσπη να κυριαρχεί.
Από την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να απαντήσει στις πολλές, ομολογουμένως, προκλήσεις σε βάρος του με τη στοχοποίηση της οικογένειάς του, η κατάσταση ξέφυγε. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να αναγορεύουν κάποιοι τα fake news σε επιχειρήματα. Οπως έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρουσίασε φωτογραφία από τους Χουντικούς κι ονόμασε ένα πρόσωπο ως τον πατέρα του πρωθυπουργού, τον Παύλο Τσίπρα. Και παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έχει καμιά δόση αλήθειας κι έχει διαψευστεί πολλές φορές.
Από την άλλη, χαμός έγινε στο διαδίκτυο όταν κυκλοφόρησαν ισολογισμοί της εταιρείας των αδερφών Τσίπρα, της «Ηρακλής» σύμφωνα με τους οποίους την τριετία 1971-1973 η εν λόγω τεχνική εταιρεία είχε έσοδα 34 εκατομμύρια δραχμές. Κάτι που για ορισμένους υποδήλωνε ότι η οικογένεια Τσίπρα έπαιρνε πολλά έργα και δεν είχε καμιά σχέση με την εικόνα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας περί βιοπαλαιστών.
Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, πάντως, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και θα πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν. Οχι τόσο για το αν έπαιρνε έργα μια κατασκευαστική, όπως και τόσες άλλες, αλλά αν τα έπαιρνε έχοντας σχέση με το καθεστώς. Κάτι που ο πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά, όπως και ο Γιώργος Τσίπρας, γιος του Ηρακλή Τσίπρα.
Ενας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αυτής, πάντως, αυτός που επί της ουσίας αποκάλυψε στοιχεία από εκείνη την εποχή, είναι ο Φοίβος Ιωαννίδης, πρώην υφυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αντιστασιακός και μέλος της οργάνωσης ΔΕΚΑ στην Κρήτη που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, και βεβαίως τους αδερφούς Τσίπρα.
Η αλήθεια του Ιωαννίδη
Στο άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο κ. Ιωαννίδης επιχειρεί να περιγράψει την αλήθεια, την πραγματικότητα όπως την έζησε για τον πατέρα και το θείο του Αλέξη Τσίπρα.
Λέει, λοιπόν, στο άρθρο του:
«Κανένας γιος δεν φταίει για όσα έκανε ο πατέρας του, ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς του, ιδίως μάλιστα πριν γεννηθεί. Κανένας, είτε είναι πολιτικός είτε όχι, είτε λέγεται Αλέξης Τσίπρας είτε Κυριάκος Μητσοτάκης
Μιλώ για αυτά τα θέματα όσο μπορώ λιγότερο και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Εχω αναφερθεί δημόσια, ερωτώμενος, στον ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα, θείου του Πρωθυπουργού, επί δικτατορίας.
Εν συντομία, συμμετείχε στη δράση της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης που είχα ιδρύσει μαζί με άλλους αγωνιστές, διέφυγε τη σύλληψη, απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό, καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε, παρανόμως, αναστολή, δοθέντος ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνες η καθεμία.
Μετά, μαζί με τον αδερφό του, Παύλο Τσίπρα (σ.σ. πατέρας του Πρωθυπουργού), που είχε συλληφθεί για λίγο διάστημα αλλά αφέθηκε ελεύθερος, πράγματι ανέλαβαν δημόσια έργα στην Κρήτη, πιθανόν και αλλού.
Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι ωραιοποιήσεις ή υπερβολές.
Στα 83 μου χρόνια, δεν δικαιούμαι να υποτιμώ την αξία του παρελθόντος και της ιστορίας. Αλλά η ζωή, η πολιτική και η δημοκρατία, βρίσκουν ή χάνουν το νόημά τους, στις ιδέες που υπηρετούμε, ή προδίδουμε, σήμερα και κάθε μέρα».
Αυτά έγραψε ο κ. Ιωαννίδης ενώ να θυμίσουμε ότι πλην του Αλέξη Τσίπρα που αναφέρθηκε (δείτε εδώ) στον πατέρα του, βγήκαν στην ΕΡΤ την Πέμπτη και ο εξάδερφός του, Γ. Τσίπρας, και η αδερφή του, Ζανέτ.
Ο Γιώργος Τσίπρας δήλωσε:
Ο Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η συζήτηση:
«Το Μακελειό είχε ξεκινήσει πριν το 2015 να γράφει, αλλά έγινε εντονότερο το 2015 με την κυβέρνηση. Το περυσινό καλοκαίρι υπήρχε και πάλι κορύφωση και πολλές εφημερίδες είχαν ασχοληθεί με το υποτιθέμενο παρελθόν του θείου μου και του πατέρα μου. Αργότερα το ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, πριν βγούμε στην κυβέρνηση. Τότε η ΝΔ δεν τα υιοθέτησε. Τώρα, φτάσαμε στο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη, να το πει στη Βουλή. Το ατόπημα είναι πολύ μεγάλο και δεν αρκεί μία συγγνώμη.
Αυτή την ιστορία ξεκίνησε, αν δεν χάνω επεισόδια, πρώτος ο κ. Λεβέντης, όταν έκανε αναφορά σε κάτι εκπομπές σε μικρά κανάλια, πριν βγει στη βουλή, που έλεγε ότι ο θείος μου και ο πατέρας μου είχαν τον Σκαπανέα.
«Ο πατέρας μου και ο θείος αναλάμβαναν δημόσια έργα, από πριν τη χούντα και στη διάρκεια της χούντας είχαν πολλά προβλήματα. Πριν πέσει η χούντα, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα, διότι δεν έπαιρναν έργα. Ο θείος μου και ο πατέρας μου δεν είχαν καμία σχέση με τον Σκαπανέα. Είναι απολύτως ψευδές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ακριβώς αυτό, αλλά η ιστορία συνεχίστηκε με τον κ. Γεωργιάδη και άλλους».