Δάνεια συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ φέρεται ότι έλαβε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το ThePresident.gr, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και ξανά υποψήφιος στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Ο νυν περιφερειάρχης φέρεται, όπως αναφέρει το ThePresident.gr, ότι πήρε το ποσό συγκεκριμένα «σε καταναλωτικά, επιχειρηματικά, στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια καθώς και σε πιστωτικές κάρτες, χωρίς όμως να τα αποπληρώσει» από «τέσσερις συστημικές τράπεζες, χωρίς ισχυρές εξασφαλίσεις».
Ο ίδιος απαντώντας προχθες το απόγευμα με ανακοίνωση μέσω του συνδυασμού του Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών – ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά κατήγγειλε «άγρια, ανήθικη και με ψευδή και χαλκευμένα στοιχεία επίθεση», κάνοντας λόγο για ένα δάνειο 800.000 ευρώ που έλαβε το 2009 και «βαρύνει εξ ημισείας δύο δανειολήπτες».
Το δημοσίευμα ωστόσο εμφανίζει τον περιφερειάρχη να ζητάει διακανονισμό από τις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο: «Ζήτησε για όλα αυτά τα χρέη να δίνει μόλις 400 ευρώ τον μήνα, ισχυριζόμενος ότι τα εισοδήματά του ως περιφερειάρχη είναι 2.300 ευρώ τον μήνα και ότι μεγαλύτερη καταβολή προς τις τράπεζες θα περιόριζε κατά πολύ την “αξιοπρεπή” του διαβίωση. Η αξίωση του Γαλιατσάτου δεν έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα το Ειρηνοδικείο να του επιδικάσει τελικώς συνολική μηνιαία δόση ύψους 1.200 ευρώ».
Πόθεν έσχες
Ανάμεσα στα ερωτήματα που απευθύνει το ThePresident.gr στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο είναι «ποιος είναι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ποιο το συνολικό ύψος τους, αν τα δάνεια είχαν τις αναγκαίες για την τράπεζα εξασφαλίσεις και εάν έχουν δηλωθεί αυτές οι δανειοδοτήσεις στο πόθεν έσχες του όπως ο νόμος ορίζει».
Επιπλέον, σύμφωνα με τα parapolitika.gr, από το πόθεν έσχες του Θεόδωρου Γαλιατσάτου «προκύπτει ότι είχε συνάψει επτά δάνεια από την Εθνική Τράπεζα από το 2001 μέχρι το 2008 (…) το ύψος της οφειλής των δανείων αυτών ανέρχεται το 2015 στα 849.230 ευρώ, με κάποια από τα δάνειά του να αυξάνονται αντί να μειώνονται με την πάροδο των χρόνων».
Δίνοντας απάντηση σε όσα δημοσιοποιήθηκαν, ο περιφερειάρχης – διαμαρτυρόμενος επειδή κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του πριν από το δημοσίευμα ώστε να τοποθετηθεί σχετικά, αλλά και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί μερικώς ή με ασάφεια ώστε να δημιουργούνται εντυπώσεις – εξηγεί: «Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος ομού μετά του συνεταίρου του έλαβαν το 2009 δάνειο ύψους 800.000 ευρώ για την ανέγερση πολυκατοικίας και ενός συγκροτήματος γραφείων στην Κεφαλονιά. Η οικοδομική κρίση που έπληξε όλη την Ελλάδα, από την ανάληψη της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιούργησε χρέος στις τράπεζες για το εν λόγω ποσό που βαρύνει εξ ημισείας τους δύο δανειολήπτες. Επιπροσθέτως για το χρέος αυτό υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις με ακίνητα υπερδιπλάσιας αξίας του ληφθέντος δανείου, ενώ τηρώντας τη διαφάνεια και τη νομιμότητα έχει δηλωθεί η οφειλή στο πόθεν έσχες μας». Στην ανακοίνωση του συνδυασμού τονίζεται ότι το δάνειο του περιφερειάρχη «δεν ελήφθη χάριν της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ», «ούτε και τον βαρύνει εξ ολοκλήρου, αλλά κι ούτε δόθηκε από τις συστημικές τράπεζες χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις», ενώ το κείμενο καταλήγει με τη φράση: «Είμαστε κρυστάλλινα καθαροί».
Μετά την απάντηση Γαλιατσάτου, πάντως, το ThePresident.gr επανήλθε με νέο δημοσίευμα και σειρά ερωτημάτων: «Να διευκρινίσει εάν για τα δάνεια αυτά, τα οποία παρουσίασε το ThePresident και ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, έχουν μπει εμπράγματες εγγυήσεις και τι είδους εγγυήσεις είναι αυτές (…) επαναλαμβάνουμε το ερώτημα που θέτουν τα parapolitika.gr, αν πράγματι ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος δεν έχει περιλάβει στο πόθεν έσχες του το σύνολο των δανείων του τα οποία έχουν ληφθεί και από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες και, αν το παρέλειψε, τον λόγο για τον οποίο το έκανε».