Έτοιμη να διεκδικήσει περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση για τις ευρωεκλογές στη χώρα μας.
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να λαμβάνει 9 έδρες στην ευρωβουλή ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 7, με ποσοστά 35,22% και 25,74% αντίστοιχα.
Σε άρθρο που δημοσίευσε στο European Politics and Policy (EUROPP) η Ζωή Αλιπράντη, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι οι τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 είχαν διεξαχθεί εν μέσω σημαντικών εντάσεων για την ελληνική κρίση χρέους, όπου «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε αποτελεσματικός στην κινητοποίηση της απογοήτευσης και αξιοποίηση των διαμαρτυριών κατά της λιτότητας», με το κόμμα του να συγκεντρώνει το 27% των ψήφων και έξι έδρες στρώνοντας το δρόμο για την κατοπινή νίκη του τον Ιανουάριο του 2015 στις εθνικές εκλογές.
«Μετά τις ευρωεκλογές ο Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμα αποστερούσε από την κυβέρνηση κάθε “πολιτικής ή ηθικής νομιμότητας” να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας», θυμίζει.
Αλλά όπως σημειώνει επικαλούμενη πρόσφατη (10 Μαΐου) προβολή του Politico, «φθάνοντας στο 2019, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία αναμένεται να διπλασιάσει τις έδρες της από πέντε σε δέκα στο ευρωκοινοβούλιο και να κερδίσει κοντά στο 37% της ψήφου, πράγμα που θα επιβεβαιώσει την τάση να τιμωρούνται οι κυβερνήσεις στις ευρωεκλογές. Πράγματι η Νέα Δημοκρατία επενδύει μαζικά στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις έξι έδρες του».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της προσοχής στην Ευρώπη λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έλυσε μια διαμάχη τριών δεκαετιών για το όνομα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό έδωσε το έναυσμα για μια σειρά άρθρων στον ευρωπαϊκό Τύπο που χαιρέτισαν τη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή ατζέντα και τη ρητορική για την Ευρώπη κι είναι σαφώς πιο κοντά σε αυτήν ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αν και εσωτερικά παραμένει μακριά από το σοσιαλδημοκρατικό δρόμο» σημειώνει η αρθρογράφος.
«Παρά τις εσωτερικές αντιφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ευρωπαϊκό του προφίλ σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ψηφίσουν αυτή τη φορά κόμματα που είναι ανοικτά υπέρ της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ και δεν αποζητούν να ξεκινήσουν έναν ραγδαία καταστροφικό δρόμο», συνεχίζει.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «η αρνητική προδιάθεση των Ελλήνων έναντι της ΕΕ παραμένει ισχυρή, αλλά έχει αποδυναμωθεί, και αυτές οι ευρωεκλογές δεν θα δώσουν εντολή για εκτεταμένες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι προηγούμενες».
Όπως σημειώνεται, τις τέσσερις έδρες της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που απομένουν, αναμένεται να τις μοιραστούν το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, επιβεβαιώνοντας μια αναστροφή της τάσης κατακερματισμού του 2014, με το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ να αναμένεται να χάσουν αυτή τη φορά τις έδρες τους και το ΚΚΕ να αναμένεται να διατηρήσει μία έδρα στην Ευρωβουλή.
«Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναμένεται να έχει τρεις ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπούν δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, που αντιτίθενται θεμελιωδώς στην ΕΕ».