Αν και η Ελλάδα επισήμως δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης, εντούτοις λόγω της ανησυχίας των Βρυξελλών για το «πακέτο Τσίπρα» με τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις, ίσως το θέμα συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup.
Στην περίπτωση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να αποδείξει ότι το πακέτο μέτρων συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα και ότι δεν απειλεί τους δημοσιονομικούς στόχους.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για τον προβληματισμό των Βρυξελλών σχετικά με το πακέτο παροχών, το οποίο αν αποδειχθεί ότι απειλεί τους δημοσιονομικούς στόχους ίσως να επιφέρει και κυρώσεις.
Την ανησυχία και τη σύγχυση που έχει προκληθεί στις Βρυξέλλες μετά την ανακοίνωση του πακέτου φοροελαφρύνσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι πιθανώς το θέμα να συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup.
Το ζήτημα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, είπε ο ανώτερος αξιωματούχος ενημερώνοντας σήμερα, Τρίτη, τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά, ο εν λόγω ευρωπαίος παράγοντας διευκρίνισε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο, σε συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών δεν αποκλείεται κάποια κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα αυτό.
Όπως ανέφερε, υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
«Υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Ελληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Πιθανές οι κυρώσεις
Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, συνδέσουν το θέμα με τις εξαγγελίες και δεν δώσουν την ανάλογη έγκριση.
«Δεν ξέρω την αντίδραση όλων των κοινοβουλίων», σημείωσε αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικά εξ αυτών να μην εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή, παρόλο που σε οικονομικούς όρους έχει απόλυτο νόημα.
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ως τον Ιούνιο, οπότε και θα συζητηθεί η έκθεση των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, δεν εκκρεμεί κάποια απόφαση για την απελευθέρωση κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Σε σύγχυση για τα σχέδια σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η πρόταση του πρωθυπουργού για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δήλωσε ότι «ο στόχος είναι στόχος», ενώ επισήμανε ότι, προς το παρόν, η πρόταση αυτή δεν είναι ξεκάθαρη και αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην έκθεση των θεσμών.
Ειδικότερα, όσον αφορά την αλλαγή χρήσης τμήματος του «μαξιλαριού ρευστότητας» που έχει η ελληνική κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι όταν διάβασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μπερδεύτηκε.
«Είμαι σε σύγχυση και οι θεσμοί το ίδιο, αλλά αναμένω την έκθεση των θεσμών», είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτό που αναμένει να τονίζεται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι στόχοι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να τηρηθούν.