Το λογοπαίγνιο που έκαναν αρκετοί με το όνομά του – Ελπιδοφόρος – και τη λέξη ελπίδα δεν ήταν καθόλου τυχαίο: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και σύσσωμη η Αγία και Ιερά Σύνοδος τρέφουν πολύ μεγάλες ελπίδες ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο 52χρονος Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης θα καταφέρει να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της σημαντικότερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.
Η παμψηφεί εκλογή του μέχρι πρότινος μητροπολίτη Προύσσης είναι ενδεικτική της μεγάλης εμπιστοσύνης που του έδειχνε εδώ και χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκκλησιαστικές πηγές εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» πως στόχος του κ. Βαρθολομαίου ήταν να ηγηθεί της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ένας ιεράρχης που θα μπορέσει να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές τομές. Το έργο του καινούριου Αρχιεπισκόπου θα είναι δύσκολο, όμως με την επιλογή του Ελπιδοφόρου, η Σύνοδος και ο Πατριάρχης έχουν τη βεβαιότητα πως οι αλλαγές που απαιτούνται μπορούν να υλοποιηθούν. Οι βασικές προτεραιότητες του Ελπιδοφόρου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα είναι:
– Να ενισχύσει τους δεσμούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το Φανάρι. Ο κ. Βαρθολομαίος επιθυμεί ο Ελπιδοφόρος να τον επισκέπτεται συχνά προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα όσων συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά και να διοργανώνει επισκέψεις της ελληναμερικανικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, «ως έπραττεν ο προκάτοχός σου μακαριστός Ιάκωβος», όπως είπε ο Πατριάρχης.
– Να ανασυγκροτήσει τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Η Σχολή ταλανίζεται από οικονομικές δυσκολίες.
– Να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη όλης της ορθόδοξης κοινότητας από την ανατολική έως τη δυτική ακτή και να τη συσπειρώσει. Λόγω της αμφισβήτησης που υπήρχε στο πρόσωπο του απερχόμενου Αρχιεπισκόπου Δημήτριου μεγάλη μερίδα των Ελληνοαμερικανών είχαν αποστασιοποιηθεί από τα εκκλησιαστικά πράγματα.
– Να διοικήσει με διαφάνεια κυρίως στο οικονομικό πεδίο.
Ποιος είναι
Εδώ και χρόνια ο μητροπολίτης Προύσης θεωρείτο μία από τις από τις πιο αξιόλογες προσωπικότητες του Πατριαρχείου, αφού ξεχώριζε για τις διοικητικές και οργανωτικές ικανότητές του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ήταν επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του κ. Βαρθολομαίου – είχε διατελέσει Αρχιγραμματέας – και γι’ αυτό του είχε εμπιστευτεί τη θέση του ηγουμένου στη Μονή της Χάλκης. Απ’ αυτό το πόστο ο Ελπιδοφόρος είχε εργαστεί συστηματικά για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ στη Θεολογική Σχολή, ενώ έχει παραστάσεις και από την Ορθόδοξη Κοινότητα της Αμερικής καθώς για ένα εξάμηνο έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στη θεολογική σχολή της Βοστώνης. Με δεδομένο αυτό το πολύ πλούσιο βιογραφικό, άνθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος το εκκλησιαστικό γίγνεσθαι εκτιμούσαν ότι ο Ελπιδοφόρος θα μπορούσε να ηγηθεί σε οποιαδήποτε υψηλή εκκλησιαστική θέση του Πατριαρχείου. Πρόκειται επίσης για έναν επικοινωνιακό μητροπολίτη. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε μία πολύ δραστήρια προσωπική σελίδα στο Facebook.